Waarom is zelfredzaamheid zo belangrijk?

Iemand in nood helpen lijkt evident. In theorie. In de praktijk zijn er veel mensen die panikeren en niet weten wat te doen. Meteen hulp kunnen bieden, voorkomt vaak erger. Daarom willen we de zelfredzaamheid in Vlaanderen verhogen. Zodat iedereen beter in staat is om elkaar te helpen in noodsituaties. Zo kunnen mensen krachtiger, juister en efficiënter reageren om levens te redden van anderen in nood.

Noodsituatie? Raak niet in paniek!

Overal in Vlaanderen organiseren we gratis opleidingen in eerste hulp zodat in de toekomst alle Vlamingen zelfredzaam zijn. Hiervoor is geld nodig.

 

Wil jij bijdragen aan een zelfredzaam Vlaanderen?

Met een gift van 41 euro help je al door een onmisbare eerstehulpcursus te geven om levens te redden bij een auto-ongeluk, een hartstilstand …

 

DOE EEN GIFT

 

Elkaar helpen in nood, begint bij jou!

Stel dat er straks iemand van je gezin of een collega iets overkomt. Weet je dan hoe je moet reageren? Kan je eerste hulp toedienen bij een verstuiking, een brandwonde of hartfalen? Wij vinden het belangrijk dat mensen elkaar kunnen helpen. Via onze opleidingen leren we de juiste vaardigheden aan om eerste hulp te bieden. Zo weet je wat je moet doen als er iets gebeurt.

Onze eerstehulpopleidingen zijn er voor iedereen die écht het verschil wil maken. Ook voor Yvo, cursist en redder van zijn zoontje.

“Afgelopen zaterdag is op een onbewaakt moment onze jongste zoon (1,5j) in de vijver gevallen. Als ik hem uit het water heb gehaald was hij bewusteloos en zag hij blauw. Dankzij onze cursus EHBO hebben mijn vrouw en ik onze zoon kunnen reanimeren en de hulpdiensten gebeld. Na drie beademingen kwam het water uit zijn longen en na de vierde beademing begon hij spontaan weer te huilen. 3 of 4 minuten later waren de spoeddiensten ter plaatse. Alles is verder perfect verlopen en hij is 48 uur later terug thuis met enkel een kuur van antibiotica om eventuele longontsteking te voorkomen. We beseffen dat we ongelooflijk veel geluk hebben gehad. We beseffen ook dat zonder eerste hulp hij er niet meer was geweest. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen wat dit voor ons betekent. Vandaar oprecht en uit het diepste van ons hart: Dankjewel.”

Hoe werkt het precies?

Mensen zelfredzaam maken is onze missie. Daarom organiseren we overal in Vlaanderen opleidingen in eerste hulp (EHBO). Wij vinden dat iedereen elkaar moet kunnen helpen in nood. Omdat we in Vlaanderen dé expert zijn, maken we van deze gelegenheid gebruik om onze kennis zoveel mogelijk te verspreiden. Onze opleidingen zijn van topniveau, onze lesgevers zijn goed opgeleid. Het opleidingsaanbod wordt continu vernieuwd.

We organiseren gratis eerstehulpcursussen voor jongeren en volwassen. We ontwikkelen hiervoor eerstehulprichtlijnen die wetenschappelijk zijn onderbouwd, aangevuld met jarenlange expertise, ervaring en onderzoek. We maken de oefeningen zo realistisch mogelijk en praktijkbeleving staat centraal. Zo weten heel veel mensen wat te doen als er iets gebeurt. Om zoveel mogelijk levens te redden van mensen in nood in Vlaanderen.

 

Vind hier een opleiding die bij je past

 

Zelfredzaamheid van scholen

In het onderwijs is eerste hulp onmisbaar. We willen ook de zelfredzaamheid van scholen verhogen door alle leerkrachten eerstehulpvaardig te maken. Zo zijn ze niet alleen in staat om leerlingen te helpen wanneer dat nodig is; ze kunnen hun kennis van eerste hulp ook aan hun leerlingen doorgeven.

Ook kinderen eerste hulp aanleren

Ook kinderen en jongeren kunnen leren wat ze moeten doen bij een ongeval, als iemand flauwvalt, hoe ze een huidwonde moeten verzorgen … Dankzij Jeugd Rode Kruis leren ze in een eerstehulpinitiatie of –cursus hoe ze moet reageren en de meest voorkomende wonden verzorgen.

 

Jouw gift is hard nodig!

Jouw gift maakt het mogelijk dat er in heel Vlaanderen mensen worden opgeleid in eerste hulp. Om voldoende kwaliteitsvolle eerstehulpopleidingen en bijscholingen te kunnen organiseren, rekenen wij ook op jouw steun. Want onze opleidingen en het nodige lesmateriaal kosten geld. Jouw bijdrage is dus nodig!

 

DOE EEN GIFT

 

Ook kinderen kunnen levens redden!

Wist je dat leerlingen van de eerste en tweede graad van het lager onderwijs in staat zijn om te leren hoe ze de hulpdiensten moeten bellen? Hierdoor kunnen ze in een noodsituatie écht het verschil maken.

Lees meer

10 handige eerstehulptips voor de zomer

De zomer is een mooie tijd. Genieten van de tuin, gezellig barbecueën, lekker op vakantie gaan. Jammer genoeg zorgt de zomer ook voor ongemakken. Een zonneslag, brandwonde, tekenbeet… het is vlug gebeurd. Met onze tips voor de zomer kan je daar gelukkig zelf iets aan doen.

Download hier

Sven Kamiel, werver voor Rode Kruis-Vlaanderen

"Het kan zo dicht bij jou gebeuren en dan is het zo belangrijk dat je weet wat te doen. Daarom is het ook zo belangrijk dat je tijdens de opleiding niet alleen kennis opdoet, maar ook aangespoord wordt om niet bang te zijn. De opleiding heeft mij geholpen om te durven helpen."

Lees meer

Victor, cursist ‘Reanimeren & defibrilleren’

“Ik voel me zelf veel geruster nu ik weet hoe ik moet reageren en helpen. Ik denk zelfs dat ik niet in paniek zou slaan moest er ooit iemand in mijn buurt een hart- of ademhalingsstilstand krijgen.”

Belg schat kennis over eerste hulp fout in

8 op de 10 Belgen zegt te weten wat te doen bij verschillende noodsituaties zoals een hartstilstand, een hevige bloeding of een snijwonde. Alleen bij een botbreuk of bij contact met giftige stoffen zakt dat aantal naar 6 op de 10 Belgen. Die zelf-ingeschatte kennis blijkt echter niet te kloppen.

Lees meer

Eerste hulp is niet moeilijk

Of eerste hulp leren moeilijk is? Helemaal niet!

LEES MEER

Volg een opleiding!

Wil jij anderen kunnen helpen als er iets gebeurt? Ook in jouw buurt kan je opleidingen volgen of zelf een opleiding organiseren!

Zoek een opleiding