Zomeractie plasma: veelgestelde vragen

Ik ben een nieuwe donor en heb dus nog geen donor ID. Wat nu?

Geen zorgen! Maak alvast je afspraak om plasma te doneren. Op het moment van je eerste donatie kan je in het donorcentrum aan de balie gewoon melden dat je graag wil deelnemen aan de zomeractie. Ter plaatse kan je dan registreren.

Waar kan ik mijn donor ID vinden?

Onderaan elke nieuwsbrief en elke uitnodiging voor de bloedinzameling per mail. En op de postdonatie-donorkaart. Geen van beide bij de hand? Bel dan gratis 0800 777 00. Of vraag ernaar aan de balie van het donorcentrum bij je eerstvolgende gift.

Moet de 'verzilverings-e-mail' afgedrukt worden?

Nee, die hoeft niet afgedrukt te worden. Het is voldoende om 'm op je smartphone te tonen in het donorcentrum. Heb je geen smartphone? Gelieve in dat geval wel een uitgeprinte versie mee te brengen om je attentie te ontvangen.

Waarom organiseert Rode Kruis-Vlaanderen een zomeractie voor plasma?

Plasma redt elke dag levens. Ook in de zomermaanden is het dus belangrijk dat er voldoende plasma wordt ingezameld. Vanwege de vakantie en andere leuke activiteiten komen er in de zomer traditioneel minder donoren langs. Wie toch verschillende keren langskomt, bedanken we daarom graag met een extraatje.

Wat houdt de zomeractie precies in?

Iedere donor die 3 of 5 keer komt doneren tussen 1 juli en 30 september 2022 en zich inschreef voor de zomeractie op de website, krijgt bij de 3e of 5e donatie, een extra attentie. Spaar je voor 3 donaties, dan krijg je een fietsreparatieset. Spaar je voor 5 donaties, dan krijgt je een bamboo bluetoothspeaker of een bioscoopticket.

Wanneer vindt de zomeractie plaats?

Tussen 1 juli en 30 september 2022.

Waar gaat de actie door?

De actie geldt enkel in de donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen.

Hoe kan ik me inschrijven voor de zomeractie?

Schrijf je in op www.rodekruis.be/zomeractie. Wanneer je bent ingeschreven, telt elke donatie die jij deed of doet tussen 1 juli en 30 september mee voor de actie.

Ik doneerde al na 1 juli, maar was toen nog niet ingeschreven voor de actie. Telt die donatie mee als ik mij nu nog inschrijf?

Ja! Elke donatie tussen 1 juli en 30 september wordt meegeteld als je je inschrijft voor de zomeractie.

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen nadat ik me inschreef op de website. Wat nu?

Keek je al eens in de spam of in de map met ongewenste berichten? Als je de bevestiging daar ook niet terugvindt, stuur dan een mailtje naar donoradministratie@rodekruis.be. Dan controleren we of je registratie gelukt is en geven we jou een seintje.

Ik heb een afspraak gemaakt, maar ze past niet meer. Wat nu?

Je kan je afspraak verplaatsen via www.rodekruis.be/donorportaal. Of bel naar het gratis nummer 0800 777 00. 

Ik kan niet meer komen doneren voor 30 september. Wat nu?

De zomeractie loopt tussen 1 juli en 30 september. Je kan de attentie van de zomeractie alleen maar verzilveren als je voor het einde van die periode voor je 3e of 5e donatie langskomt. Uiteraard zien we je ook na 30 september heel graag terug voor een donatie!

Hoe vaak mag ik plasma geven?

Plasma mag je om de 2 weken geven. Stel je eerste donatie dus zeker niet uit, zodat je voor 30 september al je donaties kan inplannen! Lees hier alles over tijd tussen donaties.

Kan ik 2 keer deelnemen voor 3 afspraken?

Dat kan! Schrijf je na je eerste reeks gewoon opnieuw in via het registratieformulier.

Ik geef tussen 1 juli en 30 september ook bloed of bloedplaatjes. Telt die donatie ook mee?

Ja, iedere opkomst gaat mee in de telling. Soms gebeurt het dat wij zelf aan een donor vragen om bloed of bloedplaatjes te geven als daar acute nood aan is. Daarom telt een bloeddonatie of bloedplaatjesdonatie ook mee om aan de nodige 3 of 5 opkomsten te komen.

Wanneer krijg ik de extra attentie?

Als je deelneemt voor 3 donaties, zal je in de week na je 2e donatie een ‘verzilveringse-mail’ krijgen. Als je deelneemt voor 5 donaties, krijg je de e-mail in de week na de 4e donatie. Op vertoon van de e-mail bij je volgende opkomst, krijg je jouw attentie in het donorcentrum.

Opgelet, de attentie dient ten laatste opgehaald te worden in een donorcentrum op 31 oktober. Dat staat ook zo vermeld in de e-mail. Dus had je de e-mail niet bij op je 3e of 5e donatie of was deze donatie niet in een donorcentrum, maar op een lokale bloedinzameling? Dan heb je nog even de tijd om je attentie op te halen in een donorcentrum.

Ik kom binnenkort voor de 3e of 5e keer doneren, maar heb de verzilveringse-mail nog niet ontvangen. Wat nu?

Keek je al eens in de spam of in de map met ongewenste berichten? Als je de bevestiging daar ook niet terugvindt, stuur dan een mailtje naar donoradministratie@rodekruis.be. Dan zorgen wij voor een nieuwe verzending.

Welke attenties kan ik kiezen?

Als je deelneemt voor 3 donaties, krijg je bij de 3e opkomst een fietsreparatieset. Als je deelneemt voor 5 donaties, kan je bij de 5e opkomst kiezen voor een bluetoothspeaker of bioscoopticket.

Krijg ik als ik deelneem aan de zomeractie ook nog danku- of transportbonnetjes?

Ja. De zomeractie is een extraatje als bedanking voor donoren die in de zomermaanden meerdere keren komen doneren en staat dus los van het standaard bedankingssysteem. De danku- en transportbonnetjes worden gewoon zoals altijd verdeeld.

Ik heb een andere vraag die ik hierboven niet terugvond.

Contacteer ons op donoradministratie@rodekruis.be.