Plasmaverhalen

Plasma geven ... het redt iedere dag opnieuw weer heel wat levens! Steek daarom vandaag nog je arm uit de mouw en maak hieronder je afspraak om plasma te geven in een donorcentrum bij jou in de buurt.

Maak je afspraak en geef ook plasma

"Domine is een mirakel, een wonder"

Dr. Vanlander

Arts UZ Gent

"Toen Domine hier voor de eerste keer toekwam met de ambulance dachten we allemaal, dit komt niet goed. Hij zag er heel slecht uit, was volledig blauw en moeilijk te beademen. Maar dankzij het continue toedienen van bloed en plasma en de operaties is het ons toch gelukt."

'Dankzij plasmadonoren doen Aster en Ramses het vandaag goed'

Vorig jaar ontdekten de ouders van Aster en Ramses dat beide jongens aan een primaire immuundeficiëntie lijden. Een stoornis waardoor ze wekelijks prikjes met antistoffen nodig hebben. Die antistoffen komen uit menselijk plasma. Vaak worden immuunstoornissen laat of nooit ontdekt, gelukkig was hun arts er snel bij.

Bekijk het filmpje

Al sinds zijn geboorte heeft Jorrit von Willebrand ziekte, een zeldzame stollingsafwijking. Al bijna zijn hele leven is hij in behandeling bij Dr. Maes, kinderhematoloog in het UZA. Drie keer per week moet hij zichzelf von Willebrand factor toedienen. Een medicijn dat uit plasma wordt gehaald.

Lees het interview

 

  • plasma de basis vormt voor heel wat levensreddende medicatie?
  • je bloed voor zo'n 55% uit plasma bestaat?
  • plasma geven maar 45 minuten duurt?
  • plasma bestaat uit 91,5% water en 8,5% eiwitten, suikers en vetten? Levensnoodzakelijk voor onze bloedstolling en afweer!
  • je bloed doneren kan combineren met plasma geven? Bloed geven mag 4 keer per jaar, plasma geven 24 keer per jaar.
  • plasma afgenomen wordt via een ander toestel dan bij het bloed doneren? En je je bloedcellen nadien terug toegediend krijgt?
  • je vanaf je eerste donatie meteen plasma mag geven?