Lespakket 14-18

Wil je als leerkracht of begeleider van jongerengroepen de de Eerste Wereldoorlog in de kijker zetten? Voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog maakten we een spannend lespakket.

Niet alleen is de Eerste Wereldoorlog een gebeurtenis die in ons collectief geheugen is gegrift.  Deze oorlog bracht nieuwe uitdagingen voor het Internationaal humanitair recht (IHR) aan het licht, zoals het gebruik van nieuwe wapens en de behandeling van krijgsgevangenen.

Dit lespakket leert je meer over de basisregels- en principes van het IHR. In elk conflict zijn er immers regels. Spelenderwijs worden leerlingen uitgedaagd om na te denken over mogelijke regels die kunnen gelden in een gewapend conflict, en over het belang van deze regels. Verder wordt er een overzicht gegeven van de ontwikkelingen van het internationaal humanitair recht voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog.

Praktisch

  • Het lespakket is geschikt voor jongeren vanaf 16 jaar.
  • De handleiding bevat o.a. concrete doelstellingen, een link met eindtermen, suggesties voor werkvorm en achtergrondinformatie.

Download

Lespakket

Lespakket '14 - '18 (.pdf)

Spelmateriaal

Doelkaarten '14 - '18 (.pdf)

Spelbord '14 - '18 (.pdf)

Rollenkaart '14 - '18.pdf)

Wapenkaart '14 - '18 (.pdf)

Ondervraging krijgsgevangene '14 - '18 (.pdf)

Militaire handboek '14 - '18 (.pdf)

Logboek '14 - '18 (.pdf)

Stel je vraag