Hoe maak ik mijn school, sportclub, bedrijf of organisatie Hartveilig?

1. Plaats AED's

Zorg ervoor dat er op elke plaats van je gebouw binnen een paar minuten (3 minuten heen en 3 minuten terug, in loopafstand) een AED aanwezig is. Plaats deze AED op een goed zichtbare locatie (bv. de inkomhal). Meer weten over aanschaf en gebruik AED-toestellen.

2. Onderteken samenwerkingsovereenkomst Hartveilig

Onderteken een samenwerkingsovereenkomst Hartveilig met Rode Kruis-Vlaanderen. Hierin geef je aan dat je het engagement aangaat om Hartveilig te worden voor een periode van 2 jaar.

3. Organiseer opleiding reanimeren en defibrilleren

Geef een opleiding reanimeren en defibrilleren aan minstens 10% van de medewerkers. Deze opleidingen worden gegeven door Rode Kruis-Vlaanderen binnen de periode van 6 maanden voor tot 6 maanden na ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst.

Opleiding voor sportclubs, organisaties en bedrijven

De opleiding Hartveilig duurt 3 uren en wordt ter plaatse georganiseerd.

Opleiding aanvragen

Opleiding reanimeren en defibrilleren in scholen

  • Voor leerkrachten: De opleidingen ‘Reanimeren en defibrilleren Hartveilig’ duurt 3 uur voor leerkrachten en ander schoolpersoneel. Opleiding aanvragen
  • Voor leerlingen:
    • Reanimatie is opgenomen als eindterm voor leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. De AED-lessen en cursussen voor leerlingen worden gegeven door Rode Kruisvrijwilligers uit de buurt of door beroepslesgevers van Rode Kruis-Vlaanderen. Leerlingen kunnen vanaf 13 jaar de themales volgen.
    • Leerkrachten van een school die een Hartveilig project opstarten, kunnen zelf themales reanimeren en defibrilleren geven. Daarvoor moeten ze de cursus Animator Hartveilig volgen. Die bestaat uit een voorafgaande toegangsproef reanimeren en defibrilleren (3u) en een opleiding en evaluatie (7u). Ze kunnen dan zelf de initiatieles ‘Reanimeren en defibrilleren Hartveilig’ geven aan hun leerlingen.

Scholen die een Hartveilig project starten, worden ondersteund met lesmateriaal, lesgevershandleidingen en kunnen reanimatiepoppen en AED-trainingstoestellen in de provinciale zetels van Rode Kruis-Vlaanderen uitlenen. 

Stel ons je vraag

Stel je vraag

  • Geboortedatum

  • Alle gegevens die je invult in dit formulier worden volgens het gegevensbeleid verwerkt. Wil je meer weten over dit beleid én over wat we met jouw gegevens doen? Klik hier voor meer info.

  • verzend