Eerste hulp kan écht het verschil maken

Anaïs is één van de mensen die onlangs een basiscursus Bedrijfseerstehulp volgde. Omdat een ongeval snel gebeurd is, maar ook omdat haar vriendin een hartafwijking heeft. Ze wil door het volgen van de opleiding snel kunnen reageren indien nodig. Want eerste hulp kan écht het verschil maken!

“Enkele weken geleden krijg ik de kans om een basiscursus Bedrijfseerstehulp te volgen. Naast een grondige opleiding in eerstehulptechnieken, kwamen ook reanimatie en defibrillatie aan bod in deze opleiding. Interessant en leerrijk!”

Wat was jouw drijfveer om deze cursus te volgen?

“Mijn vriendin werd geboren met een hartafwijking. Hoewel ze hieraan geopereerd werd toen ze vier was en er momenteel geen hinder meer van ondervindt, blijft ze natuurlijk wel een hartpatiënt voor de rest van haar leven. Het is dus eigenlijk speciaal voor haar dat ik mij ingeschreven heb voor deze cursus. Je weet immers maar nooit.”

Voel jij je geruster nu je de eerstehulptechnieken onder de knie hebt?

“Ja sowieso. Ik zou het mezelf nooit vergeven moest ik niet correct kunnen handelen in geval van nood. Ik hoop enkel dat ik in zo’n situatie niet helemaal in paniek sla waardoor ik al het geleerde vergeet. Het is wel fijn om te horen dat mijn vriendin zich nu ook geruster voelt. Zij is vooral blij dat ik nu weet hoe ik kan reanimeren indien nodig.”

Hoeveel tijd neemt het volgen van deze basiscursus in beslag?

“Deze basiscursus Bedrijfseerstehulp duurde drie dagen waarvan de laatste halve dag uitgetrokken werd om een examen af te nemen. De proef bestond trouwens uit een theoretisch en praktisch luik. Zo kreeg je bijvoorbeeld foto’s te zien van een bepaalde situatie die je dan moet inschatten om de juiste technieken of stappen te kunnen ondernemen. Daarnaast werd ook gekeken of je windels op een correcte manier kon aanbrengen bij je medecursisten. Op het einde van de drie dagen weet je trouwens meteen of je geslaagd bent of niet. Mijn brevet is alvast op komst!

Is er één aspect uit de cursus dat je zeker zal bijblijven?

“Het reanimeren, zonder twijfel! Niet alleen zal me dit zeker bijblijven, het is ook het onderdeel waar ik persoonlijk het meeste aan heb gehad. Het leren defibrilleren gebeurde trouwens met een testtoestel waar geen echte schokken aan te pas kwamen. Maar wat wel handig was: de automatisch externe defibrillator of AED ‘spreekt’ en legt je stap voor stap uit hoe je het moet gebruiken. Een hele geruststelling.”  

Met welk lesmateriaal gingen jullie verder nog aan de slag?

“Er werd veel gewerkt aan de hand van foto’s en filmpjes. Daarnaast had de lesgever ook twee poppen bij om de reanimatietechnieken op te demonstreren en uit te testen. En natuurlijk deden we tijdens de cursus beroep op het handboek ‘Help!’ en een werkmap waarin heel wat oefeningen stonden.”

Zou je deze cursus aanraden bij je vrienden of familie?

“Ja, natuurlijk! Ik vind trouwens dat de basiscursus eerstehulp een verplicht vak in de middelbare school zou moeten worden.  Op die manier krijgt iedereen de basistechnieken mee en kan iedereen ook helpen in geval van nood.”

 

Wil jij anderen kunnen helpen als er iets gebeurt? Ook in jouw buurt kan je opleidingen volgen of zelf een opleiding organiseren!

Zoek een opleiding

 

Nieuws

  • Afgelopen woensdag 17 februari zou een keukenmedewerkster van de externe cateraar in het opvangcentrum in Menen aangerand zijn door een Afghaanse niet-begeleide minderjarige. De werkgever van de dame in kwestie bracht ons op de hoogte van de feiten. Rode Kruis-Vlaanderen betreurt deze feiten én…

    Lees meer...