DSI-vrijwilliger getuigt over busongeval in Middelkerke

Op 28 juni 2015 gebeurde een zwaar busongeval op de E40 in Slijpe, niet ver van Middelkerke. De chauffeur overleefde de klap niet, tal van Britse kinderen liepen verwondingen op. Onze hulpverleners van Dringende Sociale Interventie (DSI) schoten meteen te hulp om de slachtoffers indien nodig over te brengen naar het ziekenhuis, onthaalcentra te openen, de getroffenen te registreren en de verwanten te informeren in het Telefonisch Informatie Centrum.

Een DSI-hulpverlener deelt zijn ervaring

"Om 10u29 kwam de automatische alarmering binnen: alarm busongeval Slijpe. Het eerste dat door mijn hoofd spookte, was de herinnering aan het busongeval in Sierre. Ik checkte nog snel De Redactie-website voor meer nieuws. Daar konden we de eerste berichten lezen: 34 kinderen betrokken, 1 persoon overleden, verschillende personen zitten nog gekneld. Op dat moment besef je dat het een intense interventie zal zijn.

Aangekomen in het onthaalcentrum is het even slikken: de kinderen en leerkrachten dragen hun mettag-kaarten en hebben kneuzingen en bloedspatten op zich. Ook een subtiele geur van diesel – die tijdens het ongeluk terecht gekomen was op de kinderen en hun spullen - ruik je meteen bij het binnenkomen van het onthaalcentrum. Gelukkig waren er gezelschapsspelletjes en een afgeschermd pleintje waar de kinderen even hun gedachten konden verzetten.

Wat doorheen de volledige interventie opviel, was hoe rustig en braaf de kinderen waren. Hoewel ze ruim 8 uur in een klein zaaltje hebben gewacht op vervoer terug naar Engeland, waren ze stuk voor stuk zeer beleefd, kalm en erg dankbaar.

Verschillende getroffenen hebben de Hulpdienst en DSI heel hartelijk bedankt. Als een van de kindjes vlak voor vertrek nog naar je toe komt gelopen en zegt: “I just wanted to say thank you for everything”, weet je wel waarom je je engageert voor het Rode Kruis."