Vermisten opsporen en familieverbanden herstellen

"Toen de militairen onze woning aanvielen, vluchtte we alle kanten uit. Ik werd opgevangen in een weeshuis en kwam later naar België. Van mijn broers en zussen had ik niets meer gehoord. Het Rode Kruis heeft mij helpen zoeken en na 10 maanden speurwerk ontving ik goed nieuws. Al mijn broers en zussen zijn nog in leven! Via Rode Kruisberichten houden we nu contact". Claude uit Congo, 19 jaar.

De chaos van een conflict of natuurramp verscheurt ontelbare gezinnen. Familieleden vluchten in verschillende richtingen en raken hun familie en geliefden kwijt. Wij maken deel uit van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk en zijn gespecialiseerd in het opsporen van vermisten, het herstellen van contact en het herenigen van gescheiden families.

Wat kunnen we voor jou doen?

 • We sporen vermisten op en proberen familiebanden te herstellen als je door conflict of natuurrampen het contact met je familie bent verloren.
 • Via onze Rode Kruisberichten kan je contact houden met je familie in conflict- of rampgebieden waar geen communicatiekanalen zijn zoals telefoon, post en internet. 
 • We trachten gescheiden familieleden opnieuw bij elkaar te brengen. We bieden informatie over de Belgische wetgeving en procedures en we helpen bij het organiseren van de reis van je familieleden naar België.

Zoek je een familielid of contact? Kijk wat wij voor jou kunnen doen.

Hoe het Rode Kruis het verschil maakte in 2015? Dat lees je hier.

Gezinsherening bij jongeren op de vlucht

Veel jongeren zijn vandaag op de vlucht. Deze jongeren zijn uitzonderlijk kwetsbaar. Eens in België aangekomen ervaren ze heel wat moeilijkheden bij het opstarten en opvolgen van hun procedure van gezinshereniging. Heel wat jongeren terecht bij onze dienst Tracing.

We bundelde onze ervaringen en expertise in een rapport. Alle dossiers tussen 2013 en 2015 werden verwerkt. 

Lees ons rapport (.pdf)

 

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nieuws

 • De Syrische Rode Halve Maan is in shock na de dood van één van haar vrijwilligers, Moham Zakaria Al-Ahmad. Hij kwam gisteren om het leven tijdens een hulpmissie in Deir Ezzour. Een andere vrijwilliger, Rashed Al-Dandal, raakte gewond. De Syrische Rode Halve Maan roept alle betrokken partijen in…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Somalische Rode Halve Maan zijn opnieuw in diepe rouw na de bomaanslag in de drukke straten van Mogadishu gisteren. Meer dan 200 mensen werden gedood, waaronder al zeker 5 lokale Rode Halvemaanvrijwilligers. Dit aantal kan nog toenemen aangezien…

  Lees meer...
 • Het Internationale Rode Kruiscomité is verontrust over de honderden burgers die afgelopen veertien dagen het slachtoffer werden van aanslagen in Syrië.  "Afgelopen twee weken werd de strijd in verschillende gebieden in Syrië steeds heviger. Dit gaat gepaard met steeds meer burgerslachtoffers.

  Lees meer...
 • In Jemen zijn 750.000 mogelijke gevallen van cholera waargenomen waardoor dit de ergste sanitaire crisis van een te voorziene ziekte is geworden. Het Internationale Rode Kruiscomité verwacht dat er tegen het einde van dit jaar nog 250.000 mensen extra getroffen zullen worden door de…

  Lees meer...