Van noodhulp tot herstel

Onder noodhulp vallen alle maatregelen die we voor, tijdens en na een ramp nemen om mensenlevens te redden en de onmiddellijke impact van de ramp op te vangen.

Focus op de basisbehoeften

Bij noodhulp focussen we vooral op de basisbehoeften van de getroffenen. We zorgen voor voedsel, drinkbaar water, kledij, onderdak, medische en psychologische zorg. Voorbeelden van noodhulp zijn evacuaties, zoek- en reddingsacties, verdeling van noodhulpgoederen en het bieden van medische hulp.

Speciale interventieteams

Na een ramp is het belangrijk dat we de slachtoffers snel helpen. Daarom hebben we noodhulpinterventieteams die onmiddellijk kunnen uitrukken indien het lokale Rode Kruis om versterking vraagt. Ze bestaan uit gespecialiseerde hulpeenheden met experts die beschikken over aangepast materiaal. Samen met de Waalse, Luxemburgse en Nederlandse collega’s vormen wij een interventieteam dat gespecialiseerd is in het verdelen van cash of noodhulpgoederen.

Herstel dat sterker maakt

Na een ramp starten we met de heropbouw van beschadigde of verwoeste gebouwen, wegen, scholen en huizen. Daarnaast maken we werk van rehabilitatie. We helpen een gemeenschap om terug te keren naar de levensomstandigheden van voor de ramp - ook op psychologisch, sociaal, economisch en cultureel vlak. Dat doen we vanuit het principe van ‘building back better’. Door de zelfredzaamheid van mensen te verbeteren, zijn ze weerbaarder bij een volgende ramp.

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • Alle gegevens die je invult in dit formulier worden volgens het gegevensbeleid verwerkt. Wil je meer weten over dit beleid én over wat we met jouw gegevens doen? Klik hier voor meer info.

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk

Nieuws

 • De komst van tyfoon Maria zorgt voor bijzonder zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen in Japan. Het noodweer heeft intussen al aan tientallen mensen het leven gekost en meer dan anderhalf miljoen mensen hebben hun huis verlaten en worden in veiligheid gebracht door de autoriteiten.

  Lees meer...
 • Het Belgische Rode Kruis maakt vanaf vandaag opnieuw deel uit van Consortium 1212. Onze organisatie was één van de stichtende leden van Consortium 1212, maar 12 jaar geleden deed een zware aardbeving in Pakistan ons beslissen om eruit te stappen. Wij wilden toen een actie opstarten voor de…

  Lees meer...
 • Op de eilandengroep Filipijnen zijn meer dan 80.000 families getroffen door tyfoon Nina (Nock-Ten). De tyfoon kwam 23 december aan land in de provincies Catanduanes, Camarines Sur, Quezon, en Batangas. Verwacht wordt dat 28 december de rust terug keert. Ondertussen brengt de tyfoon hevige…

  Lees meer...
 • De Indonesische provincie Aceh, op het eiland Sumatra, is getroffen door een zware aardbeving, 6,4 op de schaal van Richter. Dorpen liggen in puin en de verwoesting is groot. Voorlopig zijn bijna 100 doden geteld en meer dan honderden gewonden. Zo'n 200 huizen zijn vernield. In totaal zijn 151.472…

  Lees meer...