Van noodhulp tot herstel

Onder noodhulp vallen alle maatregelen die we voor, tijdens en na een ramp nemen om mensenlevens te redden en de onmiddellijke impact van de ramp op te vangen.

Focus op de basisbehoeften

Bij noodhulp focussen we vooral op de basisbehoeften van de getroffenen. We zorgen voor voedsel, drinkbaar water, kledij, onderdak, medische en psychologische zorg. Voorbeelden van noodhulp zijn evacuaties, zoek- en reddingsacties, verdeling van noodhulpgoederen en het bieden van medische hulp.

Speciale interventieteams

Na een ramp is het belangrijk dat we de slachtoffers snel helpen. Daarom hebben we noodhulpinterventieteams die onmiddellijk kunnen uitrukken. Ze bestaan uit gespecialiseerde hulpeenheden met experts die beschikken over aangepast materiaal. Samen met de Waalse, Luxemburgse en Nederlandse collega’s vormen wij een interventieteam dat gespecialiseerd is in het verdelen van noodhulpgoederen.

Herstel dat sterker maakt

Na een ramp starten we met de heropbouw van beschadigde of verwoeste gebouwen, wegen, scholen en huizen. Daarnaast maken we werk van rehabilitatie. We helpen een gemeenschap om terug te keren naar de levensomstandigheden van voor de ramp - ook op psychologisch, sociaal, economisch en cultureel vlak. Dat doen we vanuit het principe van ‘building back better’. Door de zelfredzaamheid van mensen te verbeteren, zijn ze weerbaarder bij een volgende ramp.

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk

Nieuws

 • Op de eilandengroep Filipijnen zijn meer dan 80.000 families getroffen door tyfoon Nina (Nock-Ten). De tyfoon kwam 23 december aan land in de provincies Catanduanes, Camarines Sur, Quezon, en Batangas. Verwacht wordt dat 28 december de rust terug keert. Ondertussen brengt de tyfoon hevige…

  Lees meer...
 • De Indonesische provincie Aceh, op het eiland Sumatra, is getroffen door een zware aardbeving, 6,4 op de schaal van Richter. Dorpen liggen in puin en de verwoesting is groot. Voorlopig zijn bijna 100 doden geteld en meer dan honderden gewonden. Zo'n 200 huizen zijn vernield. In totaal zijn 151.472…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

  Lees meer...
 • Voor het eerst in vier jaar tijd heeft een hulpkonvooi de belegerde stad Harasta in Syrië kunnen bereiken. 29 vrachtwagens van de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan bracht levensmiddelen, hygiënische producten en medicijnen en dat voor zo'n…

  Lees meer...