Risico verminderen

Hoe kwetsbaarder een bevolking is, hoe erger de gevolgen van een ramp zijn. Daarom proberen we de mensen weerbaarder te maken en beter voor te bereiden op mogelijke rampen.

Rampenpreventie

Preventiemaatregelen kunnen helpen om een natuurramp te voorkomen. Bijvoorbeeld door het bouwen van dammen of dijken tegen overstromingen, en aardbevingsbestendige huizen. Dat is vooral een taak voor de overheid en minder voor hulporganisaties.

Rampenbeheersing

Niet alle natuurrampen zijn te voorkomen. Maar via rampenbeheersing kunnen we proberen om de impact ervan te verzachten. Bijvoorbeeld door te kiezen voor droogtebestendige gewassen, of door het aanplanten van mangrovestruiken om de impact van overstromingen te beperken. 

Rampenparaatheid

Tijdens en vlak na een ramp zijn het de mensen uit de lokale gemeenschap die het eerst hulp bieden. Het is dus belangrijk dat ze weten hoe ze snel en goed moeten reageren bij rampen. Samen met de overheid helpen we de bevolking zich op rampen voor te bereiden. Bijvoorbeeld door het organiseren van rampenplannen en evacuatieoefeningen, door het aanleren van reddingstechnieken en eerste hulp.  We zijn erg actief in rampenparaatheid in gebieden die jaarlijks door rampen worden getroffen.

Last-minute waarschuwen en acties ondernemen

Meer en meer laten accurate weersvoorspellingen ons toe om enkele dagen op voorhand te weten waar & wanneer een extreme situatie zich zal voordoen. Kostbare tijd die we gebruiken om mensen te kunnen waarschuwen, evacueren en vroege acties te ondernemen die de impact van de ramp verminderen, zoals het verstevigen van woningen of het preventief uitdelen van een geldsom, zodat mensen zich niet genoodzaakt zien om een lening met woekerinterest aan te gaan om de schade te herstellen.

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • Alle gegevens die je invult in dit formulier worden volgens het gegevensbeleid verwerkt. Wil je meer weten over dit beleid én over wat we met jouw gegevens doen? Klik hier voor meer info.

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk

Nieuws

 • De komst van tyfoon Maria zorgt voor bijzonder zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen in Japan. Het noodweer heeft intussen al aan tientallen mensen het leven gekost en meer dan anderhalf miljoen mensen hebben hun huis verlaten en worden in veiligheid gebracht door de autoriteiten.

  Lees meer...
 • Het Belgische Rode Kruis maakt vanaf vandaag opnieuw deel uit van Consortium 1212. Onze organisatie was één van de stichtende leden van Consortium 1212, maar 12 jaar geleden deed een zware aardbeving in Pakistan ons beslissen om eruit te stappen. Wij wilden toen een actie opstarten voor de…

  Lees meer...
 • Op de eilandengroep Filipijnen zijn meer dan 80.000 families getroffen door tyfoon Nina (Nock-Ten). De tyfoon kwam 23 december aan land in de provincies Catanduanes, Camarines Sur, Quezon, en Batangas. Verwacht wordt dat 28 december de rust terug keert. Ondertussen brengt de tyfoon hevige…

  Lees meer...
 • De Indonesische provincie Aceh, op het eiland Sumatra, is getroffen door een zware aardbeving, 6,4 op de schaal van Richter. Dorpen liggen in puin en de verwoesting is groot. Voorlopig zijn bijna 100 doden geteld en meer dan honderden gewonden. Zo'n 200 huizen zijn vernield. In totaal zijn 151.472…

  Lees meer...