Risico verminderen

Hoe kwetsbaarder een bevolking is, hoe erger de gevolgen van een ramp zijn. Daarom proberen we de mensen weerbaarder te maken en beter voor te bereiden op mogelijke rampen.

Rampenpreventie

Preventiemaatregelen kunnen helpen om een natuurramp te voorkomen. Bijvoorbeeld door het bouwen van dammen of dijken tegen overstromingen, en aardbevingsbestendige huizen. Dat is vooral een taak voor de overheid en minder voor hulporganisaties.

Rampenbeheersing

Niet alle natuurrampen zijn te voorkomen. Maar via rampenbeheersing kunnen we proberen om de impact ervan te verzachten. Bijvoorbeeld door te kiezen voor droogtebestendige gewassen, of door het aanplanten van mangrovestruiken om de impact van overstromingen te beperken. We zijn erg actief rond rampenbeheersing in gebieden die jaarlijks door rampen worden getroffen.

Rampenparaatheid

Tijdens en vlak na een ramp zijn het de mensen uit de lokale gemeenschap die het eerst hulp bieden. Het is dus belangrijk dat ze weten hoe ze snel en goed moeten reageren bij rampen. Samen met de overheid helpen we de bevolking zich op rampen voor te bereiden. Bijvoorbeeld door het organiseren van rampenplannen en evacuatieoefeningen, door het aanleren van reddingstechnieken en eerste hulp.

 

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk

Nieuws

 • Op de eilandengroep Filipijnen zijn meer dan 80.000 families getroffen door tyfoon Nina (Nock-Ten). De tyfoon kwam 23 december aan land in de provincies Catanduanes, Camarines Sur, Quezon, en Batangas. Verwacht wordt dat 28 december de rust terug keert. Ondertussen brengt de tyfoon hevige…

  Lees meer...
 • De Indonesische provincie Aceh, op het eiland Sumatra, is getroffen door een zware aardbeving, 6,4 op de schaal van Richter. Dorpen liggen in puin en de verwoesting is groot. Voorlopig zijn bijna 100 doden geteld en meer dan honderden gewonden. Zo'n 200 huizen zijn vernield. In totaal zijn 151.472…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

  Lees meer...
 • Voor het eerst in vier jaar tijd heeft een hulpkonvooi de belegerde stad Harasta in Syrië kunnen bereiken. 29 vrachtwagens van de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan bracht levensmiddelen, hygiënische producten en medicijnen en dat voor zo'n…

  Lees meer...