Snel en efficiënt noodhulp bieden

Een dodelijke aardbeving, een verwoestende overstroming … Het slechte nieuws is dat rampen overal ter wereld kunnen gebeuren. Het goede nieuws is dat Rode Kruis bijna overal aanwezig is. Daardoor kunnen we meteen ter plaatse in actie schieten en noodhulp bieden. Sneller en efficiënter dan wie ook.

Wereldwijd netwerk

Zoals je misschien weet, is in bijna elk land een Rode Kruisvereniging actief. Die lokale aanwezigheid maakt ons uniek. Waar ook ter wereld zich een noodsituatie voordoet, kunnen we onmiddellijk hulp bieden. Zo gaat er nergens kostbare tijd verloren. Bij een ramp bieden de lokale Rode Kruismedewerkers meteen hulp. Als zij het nodig achten, kunnen ze een beroep doen op ons wereldwijd netwerk. Bij zo’n hulpaanvraag bekijken wij hoe wij het best kunnen helpen: zorgen voor financiële steun, hulpgoederen aankopen en transporteren, of een speciaal interventieteam sturen.

Noodhulp die echt helpt

Omdat we altijd een Rode Kruisvereniging ter plaatse hebben, kunnen we onze noodhulp perfect afstemmen op de noden van de getroffen bevolking. Bovendien hebben we een gedragscode opgesteld voor hulpverlening in rampgebieden, om te garanderen dat de geboden hulp zo ethisch en efficiënt mogelijk is. We evalueren ook systematisch onze hulpacties om nog doeltreffender te helpen.

Meteen hulp bieden, ook bij stille rampen

Dankzij ons noodhulpfonds beschikken we snel over geld om meteen een hulpoperatie op te starten. Ons noodhulpfonds gebruiken we ook voor stille rampen - noodsituaties die nooit het wereldnieuws halen en waarvoor het moeilijk is om geld in te zamelen.

Rampen proberen te voorkomen

Na een ramp blijven we ter plaatse. We werken mee aan het herstel op lange termijn. In risicogebieden helpen we de bevolking om zich voor te bereiden op mogelijke rampen, maar ook om rampen te vermijden en de impact ervan te beperken. Bijvoorbeeld door orkaanbestendige huizen te bouwen.

Stel je vraag

 • Geboortedatum

 • verzend

Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Bekijk waar we actief zijn met onze projecten

+ Bekijk

Nieuws

 • Op de eilandengroep Filipijnen zijn meer dan 80.000 families getroffen door tyfoon Nina (Nock-Ten). De tyfoon kwam 23 december aan land in de provincies Catanduanes, Camarines Sur, Quezon, en Batangas. Verwacht wordt dat 28 december de rust terug keert. Ondertussen brengt de tyfoon hevige…

  Lees meer...
 • De Indonesische provincie Aceh, op het eiland Sumatra, is getroffen door een zware aardbeving, 6,4 op de schaal van Richter. Dorpen liggen in puin en de verwoesting is groot. Voorlopig zijn bijna 100 doden geteld en meer dan honderden gewonden. Zo'n 200 huizen zijn vernield. In totaal zijn 151.472…

  Lees meer...
 • De Syrische Rode Halve Maan en de Verenigde Naties zijn erin geslaagd om gisteren, zondag 18 september, enkel steden in Syrië te bevoorraden met humanitaire hulp. Eindelijk goed nieuws sinds het staakt-het-vuren vorige week van start ging.

  Lees meer...
 • Voor het eerst in vier jaar tijd heeft een hulpkonvooi de belegerde stad Harasta in Syrië kunnen bereiken. 29 vrachtwagens van de Verenigde Naties, het Internationale Rode Kruiscomité (ICRC) en de Syrische Rode Halve Maan bracht levensmiddelen, hygiënische producten en medicijnen en dat voor zo'n…

  Lees meer...