2015 - Noodhulp en heropbouw in Nepal

Zaterdag 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving van 7,8 op de Schaal van Richter. Het epicentrum van de aardbeving lag op 77 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kathmandu. Meer dan 5,6 miljoen gezinnen werden zwaar getroffen door de ramp.

Noodhulp

De 8.000 vrijwilligers en medewerkers van het Rode Kruis in Nepal werken met man en macht om eerste noodhulp te verlenen. Ze zetten zoekacties op, redden mensen onder het puin vandaan en verlenen eerste hulp aan de gewonden.  

Bekijk de noodhulpacties na de ramp.

Heropbouw

Samen met het Nepalese Rode Kruis plant Rode Kruis-Vlaanderen in de getroffen gebieden Gorkha, Harmi, Thalajung, Srinathkot, Jaubari, Barpak, Bakrang, Manakamana, Gangkhu en Mirkot:

  • 11.600 nieuwe en veilige woningen
  • nieuwe watervoorzieningssystemen voor 4.000 gezinnen

De heropbouw na de aardbeving verloopt traag. De overheid heeft nog geen toestemming gegeven voor de permanente heropbouw. Volledige ‘wijken’ kregen het verbod herop te bouwen op de plaats waar ze woonden. Alvorens te investeren in permanente water- en sanitatie-infrastructuur hebben wij garanties nodig van lokale overheden met betrekking tot de definitieve locatie waar deze wijken zich zullen vestigen.

Ondertussen blijven we de lokale bevolking ondersteunen met onder andere ‘cash grants’, cash geld waar mensen bijvoorbeeld zaaigoed mee kunnen kopen of extra warme kledij voor de winter.