2016 - Noodhulp in Jemen

Het conflict tussen het regeringsleger en de sjiitische Houthi-strijders in Jemen heeft er voor gezorgd dat de bevolking in het zuiden van het land is afgesneden van zowat alle noodzakelijke middelen om te overleven en van alle medische en humanitaire hulp: water, voedsel en brandstof raken snel op. De meeste inwoners zitten zonder onderdak of stroom.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis is uniek geplaatst om te helpen, omdat de organisatie sowieso al aanwezig was in het land, via de lokale afdeling van de Rode Halve Maan. De Jemenitische Rode Halve Maan kent het terrein, de mensen en de noden, en kan daarom in principe snel en correct hulp verlenen. Wat daar wel voor nodig is, is toegang tot de steden.

Met steun van de Vlaamse overheid gaf Rode Kruis-Vlaanderen in de provincies Lahij, Taiz, Al Dhale‘e, Amran samen met het Duitse Rode Kruis en de vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan dringende hulp aan vluchtelingen die in precaire omstandigheden moeten overleven.

  • We voorzagen voedselpakketten voor 200 ontheemde families.
  • We verdeelden noodhulpgoederen onder 300 ontheemde families zoals dekens, elementaire hygiëneproducten, huishoudgerei en keukenspullen, materiaal voor psychosociale zorg (speelgoed en tekenmateriaal).
  • De vier betrokken afdelingen van de Jemenitische Rode Halve maan worden eveneens ondersteund met eerstehulp- en medisch materiaal.