2018 - Ebola preparedness in Zuid-Soedan

In buurland Democratische Republiek Congo (DRC) heerst een ebola-epidemie waar al meer dan 100 doden vastgesteld werden als direct gevolg van de ziekte. Meer dan 200 anderen raakten besmet. De kans op verspreiding van ebola naar Zuid-Soedan is groot omdat de grens tussen de twee landen kwetsbaar is, er veel informele handel plaatsvindt, de verplaatsing van de bevolkingsgroepen niet gereguleerd is en omdat de gemeenschappen aan beide kanten van de grens dezelfde taal, cultuur en geloof delen. Bovendien is de algemene gezondheidssituatie in Zuid-Soedan fragiel door de huidige crisis die de beschikbare gezondheidszorg zwaar heeft aangetast. 

Tot voor kort werd door Zuid-Soedan niet gereageerd op de ebola-uitbraak in DRC omdat dit ver van de grens bleek en het risico dus beperkt was. Intussen is de ziekte echter verspreidt tot dichter bij de grens met Zuid-Soedan en is onmiddellijke actie vereist.

Onmiddellijk helpen dankzij noodhulpfonds

Het Rode Kruis maakt daarom 35.000 Zwitserse Frank vrij voor ebola preparedness in Zuid-Soedan. Via deze financiële steun kan het Zuid-Soedanese Rode Kruis tijdig correcte maatregelen te nemen. Zo zullen medewerkers en vrijwilligers specifiek getraind worden in het nemen van maatregelen ter preventie van ebola, worden er WASH-maatregelen genomen en menswaardige begrafenissen voorzien, worden informatieve radioshows uitgezonden en mobiele cinema’s opgesteld om de bevolking te sensibiliseren.