2018 - Ebola preparedness in Burundi

In buurland Democratische Republiek Congo heerst een ebola-epidemie waar al meer dan 100 doden vastgesteld werden als direct gevolg van de ziekte. 200 anderen raakten besmet. Doordat een deel van de bevolking naar Burundi en Rwanda trekt, is de kans op verspreiding van ebola groot.

In Burundi lopen de provincies in het noordwesten het meeste risico aangezien daar verschillende toegangswegen zijn, maar ook via Lake Tanganyika kan de grens overgestoken worden. In Rwanda loopt het district Rubavu het grootste gevaar. Daar steken zo'n 40.000 tot 60.000 mensen dagelijks de grens over om onder andere handel te voeren.

Het Rode Kruis maakt 26.304 Zwitserse Frank vrij voor ebola preparedness in Burundi en 28.000 Zwitserse Frank voor Rwanda. Via deze financiële steun kunnen het Burundese en Rwandese Rode Kruis de bestaande hulp beter structureren en versterken om zo tijdig en effectief maatregelen van risicobeperking te nemen.  Zo worden medewerkers en vrijwilligers specifiek getraind in het nemen van maatregelen ter preventie van ebola, het geven van WASH en menswaardige begrafenissen, het uitzenden van informatieve radioshows en het opstellen van mobiele cinema's om de bevolking te sensibiliseren.

Onmiddellijk helpen dankzij noodhulpfonds

We hielpen in Mali via het Noodhulpfonds (Disaster Relief Fund) van het Rode Kruis. Dankzij het internationaal noodhulpfonds van het wereldwijde Rode Kruisnetwerk beschikken we snel over geld om meteen een hulpoperatie op te starten. Zo gaat er nergens kostbare tijd verloren. Waar er ook ter wereld zich een noodsituatie voordoet, kunnen we onmiddellijk hulp bieden.