Veelgestelde vragen stickerverkoop

Hier vind je het antwoord op vaak gestelde vragen omtrent de stickerverkoop van 2022.

Algemeen

De wedstrijdcode ontbreekt op mijn sticker. Wat nu?

Onze excuses dat de wedstrijdcode ontbreekt op jouw sticker. Stuur een mailtje naar contact@rodekruis.be met een foto van de achterkant jouw sticker. Wij bezorgen jou dan een geldige wedstrijdcode.

Wanneer is de stickerverkoop?

De stickeractie start op 21 april 2022 en loopt tot en met 5 mei 2022. Gedurende deze periode zal je de sticker via Rode Kruisvrijwilligers, www.koopdesticker.be of geselecteerde lokale handelaars kunnen kopen.

Waarom zou ik mijn lokale afdeling moeten steunen?

Wie een sticker koopt, investeert in de lokale Rode Kruiswerking. Dat is al jaar en dag zo: jij koopt voor € 5 een sticker en de Rode Kruisvrijwilligers in jouw buurt gebruiken die fondsen voor de aankoop van materiaal of voor opleidingen. Zo zorgen ze ervoor dat ze voor jou paraat kunnen staan tijdens de volgende voetbalwedstrijd, festival, Chirofuif… Ze gaan langs bij eenzame ouderen in zorgcentra. Ze zetten zich elke dag in om te helpen waar nodig. Met jouw steun zorg je er mee voor dat ze dit werk kunnen blijven voortzetten. Ontdek alles wat ze doen via www.rodekruis.be/injouwbuurt

Wat gebeurt er met de opbrengst van de stickeractie?

De opbrengst van de stickeractie gaat integraal naar de lokale Rode Kruisafdelingen. Zij kunnen de fondsen gebruiken voor de aankoop van materiaal zoals tenten, eerstehulpmateriaal, ziekenwagens … of voor opleidingen. Dankzij jouw steun kunnen ze overal blijven helpen. Je geeft dus zoveel meer dan € 5. Ontdek alles wat ze doen via www.rodekruis.be/injouwbuurt.

Waar kan ik de sticker dit jaar kopen?

Je kan Rode Kruisvrijwilligers vinden aan o.a. kruispunten, op straat, op parkings van warenhuizen… Je kan ze overal tegenkomen. Wil je weten waar je in jouw buurt een sticker kan kopen? Surf naar www.rodekruis.be/wie-zijn-we/afdelingen/ en contacteer jouw lokale afdeling. Liever van thuis jouw sticker bestellen specifiek om de vrijwilligers in jouw buurt te steunen? Dat kan door online een sticker te kopen via www.koopdesticker.be.

Hoe lang bestaat de sticker al?

De stickeractie viert dit jaar zijn 61ste editie! Hoe het allemaal begon? In de jaren ’50 werd het wegennet in België sterk uitgebouwd met steeds meer snelwegen. En in die tijd, toen er nog geen officieel rijbewijs bestond, liep dat niet altijd goed af. Het aantal ongevallen steeg en het Rode Kruis plaatste hulpposten langs de weg. Om die extra kost te financieren, begonnen de vrijwilligers eerst wimpels te verkopen die de autobestuurders aan de antenne van hun wagen konden hangen. Vanaf ’61 werden dat stickers. Enfin, eerst heetten ze nog vignetten. Dat verklaart dus niet alleen waarom we stickers verkopen, maar ook hoe de traditie is ontstaan om dat te doen op kruispunten.

Ik heb geen cash geld. Kan ik de sticker ook digitaal betalen?

Bij de lokale verkooppunten herken je die mogelijkheid aan de roze sticker aan de toonbank. Koop je rechtstreeks bij een vrijwilliger? Vraag dan na of mobiel betalen mogelijk is. In de auto kan je niet mobiel betalen wegens het verbod op gsm-gebruik achter het stuur. Blijkt mobiel betaling ter plaatse niet mogelijk? Dan kan je nog altijd een sticker online aankopen via www.koopdesticker.be.

Kan ik de sticker ook online kopen?

Ja, dat kan! Op www.koopdesticker.be kan je terecht om jouw exemplaar aan te kopen. Ook met de online gekochte stickers steun je een Rode Kruisafdeling in jouw buurt.

Is de sticker milieuvriendelijk?

Sinds 2020 wordt de sticker niet langer van vinyl, maar wel van papier gemaakt. Zo wil onze organisatie ook haar steentje bijdragen aan een beter milieu. Omdat de sticker helemaal van papier werd gemaakt, kan je hem na gebruik gewoon in de papiermand gooien. Zo kan hij 100% gerecycleerd worden!

Is de sticker niet langer bij Delhaize te koop?

Neen, de sticker wordt niet meer te koop aangeboden bij Delhaize. Je kan een sticker online aankopen via www.koopdesticker.be of bij één van de Rode Kruisvrijwilligers die je o.a. op straat of warenhuisparkings kan tegenkomen.

Is de verkoop op kruispunten of op parkings niet gevaarlijk?

De Rode Kruisvrijwilligers dragen steeds opvallende kledij en zijn zeer voorzichtig wanneer ze op een kruispunt verkopen. Er wordt ook altijd toestemming gevraagd van de gemeente, zodat iedereen goed op de hoogte is op welke kruispunten er stickers zullen verkocht worden.

Waarom zou ik nu een sticker moeten kopen terwijl ik al geld gegeven heb voor Oekraïne of de watersnood?

Vooreerst, dank dat je de slachtoffers van het conflict in Oekraïne of de watersnood gesteund hebt. De opbrengsten van de stickeractie zijn echter helemaal bedoeld voor de werking van de lokale Rode Kruisafdeling in je buurt. M.a.w. het geld dat je gegeven hebt voor bijvoorbeeld Oekraïne gaat naar de slachtoffers van het conflict. Het geld dat we voor de sticker ophalen gaat naar de werking van je lokale Rode Kruisafdeling.

Waar kan ik zien of hoe kan ik weten dat het geld dat ik voor Oekraïne/de watersnood gestort heb goed gebruikt wordt, alvorens ik een sticker koop.

Over de bestedingen van de giften voor Oekraïne vind je alle informatie op onze website: www. rodekruis.be/oekraine. Het geld dat gestort werd op de nationale 2525 rekening vorig jaar voor de watersnood in Wallonië wordt beheerd door onze Franstalige collega’s van Croix-Rouge de Belgique (CRB) en dit omdat de ramp zich vooral in Wallonië heeft afgespeeld. CRB beheert het geld, heeft ook de projecten bepaald waar het geld voor gebruikt wordt en coördineert ook en nog steeds alle activiteiten van het Rode Kruis ter plaatse. Je kan de updates over de bestedingen vinden via Inondations Archives - Croix-Rouge de Belgique of via FAQ inondations - Croix-Rouge de Belgique

Online verkoop

Wanneer mag ik mijn sticker in de brievenbus verwachten?

De online sticker wordt verdeeld via Bpost. Ongeveer 2 werkdagen na bestelling worden de stickers geleverd. Heb je na 4 werkdagen jouw sticker nog niet ontvangen? Contacteer ons via contact@rodekruis.be

Waarom wordt er € 1,5 extra aangerekend voor verzending?

De verwerking en verzending van jouw online gekochte sticker(s) kost ongeveer € 1,5. Vandaar. Zo gaat de opbrengst van jouw sticker (€ 5) volledig naar de vrijwilligers van de lokale afdeling. Een tip: informeer bij vrienden en familie wie ook een sticker wil en plaats een gezamenlijke bestelling. Zo beperk je de leveringskosten én ecologische voetafdruk.

Help, ik heb mijn sticker niet ontvangen!

De levering van jouw sticker kan tot 4 werkdagen duren na je bestelling. Indien je de sticker na 4 werkdagen nog niet hebt ontvangen, stuur ons een e-mail op contact@rodekruis.be.

Oeps, ik heb een foutje gemaakt in mijn leveradres.

Stuur zo snel mogelijk een e-mail met het correcte leveradres naar contact@rodekruis.be. Wij doen dan het mogelijke om jouw sticker alsnog op het juiste adres te laten leveren.

Oh nee, alle online stickers zijn uitverkocht!

Je kan jouw lokale Rode Kruisafdeling nog steunen met een online gift via www.rodekruis.be/gift-afdeling.

Kan ik met mijn online gekochte sticker ook deelnemen aan de wedstrijd?

Ja, ook met de online aangekochte stickers kan je deelnemen aan de wedstrijd. Je krijgt je sticker aan huis geleverd, op de achterkant van jouw sticker vind je een wedstrijdcode om gratis deel te nemen via www.koopdesticker.be/wedstrijd

Jammer dat ik mijn sticker geplooid in de brievenbus ontvang.

Om de kosten te beperken, versturen we de sticker in een standaardomslag. Daarvoor moeten we de sticker 1 keer plooien. We hopen op je begrip hiervoor. Mocht je sticker beschadigd zijn, stuur een e-mail naar contact@rodekruis.be.   

Ik wil het Rode Kruis in mijn buurt graag steunen, maar ik hoef geen sticker te ontvangen.

Fijn! Bedankt. Je kan ook gewoon online een gift doen aan een afdeling naar keuze via www.rodekruis.be/gift-afdeling.