Sociale Hulpverlening

Binnen Sociale Hulpverlening zijn er een aantal deelactiviteiten. Hieronder vind je dan ook een overzicht van deze activiteiten.

Mocht je zelf interesse hebben om hieraan mee te helpen, kan je altijd bijgevoegd formulier invullen.

 

Aangepaste vakanties voor mensen met een handicap

Vakantiebestemming is moeilijk en de meeste hotels zijn niet aangepast voor rolstoelen of voor vakantiegangers die bedlegerig zijn. Bovendien hebben mensen met een handicap veel zorg nodig.


Daarom organiseert het Rode Kruis aangepaste vakanties. Die staan open voor vakantiegangers die door ziekte, handicap, leeftijd of sociale omstandigheden moeilijk op vakantie kunnen gaan. Voor vele gasten is het jaren geleden dat ze nog eens op vakantie konden. Zij kunnen vergezeld worden van een mantelzorger, hun partner of een vriend.

De aangepaste vakanties voor mensen met een handicap vinden plaats in Domein Polderwind in Zuienkerke. 

 

Brugfiguren

Kinderen uit kansarme of allochtone gezinnen, maar ook kinderen met een handicap, kinderen van wie een ouder of grootouder is overleden, kinderen van wie de ouders recent zijn gescheiden, … hebben het vaak moeilijk op school en kunnen wat extra begeleiding goed gebruiken. Als vrijwilliger van het project ‘Brugfiguren’ neem je deze taak op je.

Voor het Brugfigurenproject werkt je afdeling samen met één of meerdere scholen. Het is immers belangrijk dat vrijwilligersinitiatieven aansluiten op wat er in de school gebeurt. Een professionele kracht van de school (brugfiguur, schoolopbouwwerker, zorgcoördinator, taakleerkracht, leerkracht, directeur…) coacht de vrijwilligers. Deze persoon bepaalt welke taken de vrijwilliger zal opnemen afhankelijk van diens interesses en beschikbaarheden en biedt inhoudelijke ondersteuning.

 

Spring eens binnen

Soms hebben eenzame ouderen het moeilijk. Sociale interactie verloopt minder vlot. Het verplegend of verzorgend personeel dat langskomt heeft vaak tijd tekort en ze kunnen wat gezelschap goed gebruiken. De meesten verlangen er ook naar om zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te worden verzorgd.

Voor ouderen die thuis wonen en toch afhankelijk zijn van anderen, kun je als vrijwilliger een erg belangrijke rol spelen: door even binnen te springen en extra aandacht en menselijk contact te bieden.

 

Thuis in mijn tehuis

Ziekenhuizen en woon- en zorgcentra doen hun uiterste best om patiënten en bewoners met de beste zorgen te omringen. Deze taken nemen veel tijd in beslag. Daarom is er vaak nood aan extra persoonlijk contact en menselijke warmte. Als vrijwilliger kun je hier een heel belangrijke rol in spelen.

 

Uitleendienst

Heeft iemand door ziekte of ouderdom tijdelijk een hulpmiddel nodig? Bijvoorbeeld krukken, een looprek, rolstoel, elektrisch hoog-laagbed of matras tegen doorligwonden? Dan kan die persoon daarvoor terecht in de meer dan 170 uitleendiensten van Rode Kruisafdelingen. Via deze diensten lenen de Rode Kruisvrijwilligers jaarlijks meer dan 15.000 hulpmiddelen uit, die stuk voor stuk voldoen aan de kwaliteitsnormen van het Rode Kruis.

Om na te gaan bij welke uitleendienst je terecht kan voor een bepaald hulpmiddel in een bepaalde regio is er een zoekapplicatie beschikbaar die ook door het brede publiek kan gebruikt worden. 

 

Vakantiekampen maatschappelijk kwetsbare kinderen

Heel wat kinderen kunnen niet op vakantie tijdens de zomer. Vaak zijn er financiële of familiale omstandigheden waardoor dit niet lukt. Daarom organiseren we Vakantiekampen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen tussen 7 en 14 jaar. Zo kunnen ook zij genieten van een weekje vol speelplezier en hebben zij stoere vakantieverhalen om aan hun klasgenootjes te vertellen.