Eerste hulp in het rijbewijs in Brussel

01/11/18

OPGELET!

Omwille van de maatregelen omtrent de indijking van het COVID-19-virus, gaan de Nederlandstalige praktijklessen voorlopig niet door. Je kan reeds registreren op eerstehulpopweg.brussels en de e-learning volgen. Je zal dan een e-mail ontvangen zodra wij zicht hebben op de hervatting van deze lessen.

 

Sinds 1 november 2018 is een verplichte eerstehulpopleiding een voorwaarde voor het behalen van het rijbewijs B in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het Belgische Rode Kruis kreeg van Brussel Mobiliteit de opdracht om deze eerstehulpopleidingen aan te bieden. Jaarlijks zullen ongeveer 20.000 mensen deze eerstehulpopleiding volgen, waarvan ongeveer 2.000 Nederlandstaligen.

De eerstehulpopleiding bestaat uit een deel e-learning (anderhalf uur) en een praktijkdeel (drie uur). De kandidaat moet deze opleiding hebben afgerond, voorafgaand aan het praktisch rijexamen. Deze opleiding focust zich op het toedienen van eerste hulp in het verkeer, zowel in levensbedreigende als in niet-levensbedreigende situaties.

De eerstehulpopleiding is gratis voor alle kandidaten die hun rijexamen willen afleggen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

E-learning en praktijkopleiding

De opleiding verloopt als volgt:

  • Na het slagen voor het theoretisch examen van de rijopleiding in een Brussels examencentrum, kan de kandidaat zich aanmelden op het online e-learningplatform van het Belgische Rode Kruis. Daar kan hij/zij het eerste deel van de eerstehulpopleiding voltooien via e-learning (duurtijd: anderhalf uur). Hij/zij kan deze naar keuze in het Nederlands of het Frans volgen.
  • Op het einde van de e-learningmodule kiest de deelnemer een Nederlandstalige of Franstalige praktijkopleiding uit de opleidingskalender (duurtijd: drie uur). De Nederlandstalige opleidingen gaan door in het Brusselse donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen (Cellebroerstraat 16 B, 1000 Brussel).

Vrijstellingen

Professionals uit de gezondheidszorg, (bedrijfs-)eerstehulpverleners (op voorlegging van het brevet van Bedrijfseerstehulpverlener) en ambulanciers (op voorlegging van het brevet van Hulpverlener-Ambulancier) kunnen een vrijstelling voor deze verplichte eerstehulpopleiding aanvragen. Dat geldt ook voor wie een brevet behaalde na het afronden van een eerstehulpopleiding van minstens 12 uur (bijvoorbeeld het brevet 'Eerste hulp (basiscursus' van Rode Kruis-Vlaanderen). In elk geval mag het brevet of certificaat niet ouder zijn dan twee jaar. De vrijstellingsaanvragen worden behandeld door Brussel Mobiliteit.

Meer informatie

Meer informatie vind je op mobiliteit.brussels/rijopleiding en in de vaak gestelde vragen.