;

Zorgeloze zomer: Rode Kruis-Vlaanderen staat klaar met meer dan 38.000 zomerhelden

Én is klaar voor Rock Werchter

Rode Kruis-Vlaanderen telt meer dan 38.000 vrijwilligers, donoren of simpelweg: mensen die iets voor iemand anders doen via het Rode Kruis. Dàt zijn de Zomerhelden die Rode Kruis-Vlaanderen deze zomer in de kijker zet. Een groot deel van die Zomerhelden is aanwezig op meer dan 3.500 evenementen deze zomer.

Altijd present ≠ evident

De organisatie besteedt de komende maanden extra aandacht aan haar Zomerhelden omdat hun aanwezigheid vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd, terwijl het dat allesbehalve is. Van bloeddonor over eerstehulpverlener tot begeleider van Vakantiekampen voor kinderen wiens ouders het financieel moeilijk hebben: de Zomerhelden van het Rode Kruis bezorgen ànderen een zorgeloze zomer!

Rode Kruis-Vlaanderen wil zijn activiteiten uit de evidentie halen.Daarom worden momentopnames, herinneringen en verhalen van de Zomerhelden exclusief verzameld op  www.rodekruis.be/zomer. De organisatie wil mensen er bewust van maken dat een zorgeloze zomer voor velen niet mogelijk zou zijn zonder alle vrijwilligers, bloeddonoren, schenkers of mensen die een eerstehulpopleiding volgden.

In de verhalen op de website staat de interactie tussen de helper en de geholpene centraal – want een échte Zomerheld weet dat helpen helpt en dat hij of zij er – naast de geholpene – dus ook zélf een goed gevoel aan overhoudt. Neem zeker eens een kijkje om onze Zomerhelden te leren kennen.

3, 2, 1 … Start! Meer dan 1.200 zomerhelden staan klaar op Rock Werchter

Naar jaarlijkse gewoonte start de drukke zomer van Rode Kruis-Vlaanderen met Rock Werchter. Ook dit jaar mogen festivalgangers rekenen op 1.200 vrijwillige hulpverleners. Daarnaast staan achttien ziekenwagens klaar en zijn er vijf hulpposten waarvan er twee 24/24u open zijn.

De weersvoorspellingen zien er veelbelovend uit, al is de nodige voorzichtigheid geboden. Vorig jaar haalden we door het warme weer een piek van 8.195 verzorgingen. Niets wat een Zomerheld niet aankan! 💪

Eerste hulp bij hitte

Een doorwinterde festivalganger laat zich niet vangen door de brandende zon. We geven graag onze hittetips mee:

 • Drink véél als het zo warm is! Zelfs wanneer je geen dorst hebt. En dan bedoelen we natuurlijk water. Ook dranken met cafeïne kan je maar beter vermijden. Zij zorgen er namelijk voor dat je vaker naar het toilet moet en je dus nog meer vocht verliest. De organisatie van Rock Werchter liet al weten dat je een lege drinkbus mag meenemen op het terrein, die je aan de kraantjes bij de sanitaire blokken kan bijvullen.
 • Download onze eerstehulpapp!
 • Strakke topjes en aansluitende shorts mogen je figuur misschien wel mooi accentueren, tijdens hete dagen kies je beter voor frisse jurkjes en shirts van luchtige materialen. Zo blijft je lichaamstemperatuur beter op peil
 • Zoek op tijd de schaduw op.
 • Vergeet je zeker niet in te smeren met zonnecrème (met een hoge beschermingsgraad) en zet een pet of hoedje op!
 • Last van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en een rode huid? Dan heb je wellicht een zonneslag te pakken. Dit moet je doen:
  • Zoek een koele omgeving op
  • Stop met grote inspanningen te leveren
  • Trek te warme kledij uit
  • Leg eventueel koude kompressen of ijsblokjes in een zakje water op het lichaam (in de lies, onder de oksels, in de nek).
  • Besprenkel de huid met koud water.
  • Last van bewustzijnsstoornissen en moeite met ademen? Alarmeer 112

Lees alles nog eens na op www.rodekruis.be/zomer.