Zorgbib Rode Kruis-Vlaanderen zoekt 200 nieuwe vrijwilligers om werking te ondersteunen

Zorgbib is misschien één van de minder gekende activiteiten van Rode Kruis-Vlaanderen maar het is wel een heel waardevolle en door de gebruikers sterk geapprecieerde activiteit. Voor wie korte of langere tijd in een zorgvoorziening verblijft kan een goed boek, een deugdoende babbel of een fijn gezelschapsspel deugddoende ontspanning brengen. Dat is waar Zorgbib kan helpen. Maar Zorgbib is veel meer dan dat. Naast het uitlenen van verschillende soorten boeken (boeken met grote letters, kijkboeken met veel foto’s en minder tekst enz.), cd’s, dvd’s, gezelschapsspelen, activiteitenbegeleidingsmateriaal … maken meer dan 700 vrijwilligers ook tijd voor een kort bezoek, een gesprekje, voorlezen of een ontspannende activiteit met patiënten en bewoners. Zorgbib is in Vlaanderen op meer dan 450 plaatsen actief zoals in woonzorgcentra, ziekenhuizen, opvangcentra voor verzoekers internationale bescherming, revalidatiecentra, psychiatrische centra enz. De dienst is helemaal gratis. Om de werking van de Zorgbib verder te ondersteunen is Rode Kruis-Vlaanderen nu op zoek naar nieuwe, enthousiaste vrijwilligers.

 
Nieuwe vrijwilligers nodig voor diverse taken

Zorgbib is voor haar werking volledig afhankelijk van vrijwilligers. Mensen voor wie sociaal contact, lezen, vertellen belangrijk zijn. De taken van een vrijwilliger kunnen heel divers zijn. Gaande van uitlener (vrijwilliger die de boekenronde doet), activiteitenvrijwilliger (vrijwilliger die kleinschalige activiteiten organiseert), leesouder, voorlezer tot verantwoordelijke van een Zorgbib-uitleenpunt. Om de werking van Zorgbib verder te ondersteunen zijn we naast de huidige 700 actieve vrijwilligers op zoek naar heel veel extra handen.

Kandidaat vrijwilligers (vanaf 16 jaar) kunnen zich idealiter in de week en overdag vrijmaken en zijn bereid zich op langere termijn te engageren. Voor sommige taken is kennis van de digitale wereld zeer welkom omdat de administratie van de Zorgbib meer en meer gedigitaliseerd wordt (zo is er nu een Zorgbib-applicatie waar de vrijwilligers mee aan de slag gaan). Alle vrijwilligers krijgen de nodige opleiding en ondersteuning binnen Rode Kruis-Vlaanderen.

Enthousiaste kandidaat vrijwilligers kunnen zich aanmelden via www.rodekruis.be/zorgbib.