;

Vroege vogels in Brugge

Op vrijdagen 22 en 29 december zet het donorcentrum van Brugge haar deuren éxtra vroeg open. De reden: die dag zoveel mogelijk bloedplaatjesdonoren de kans geven om voor het einde van het jaar nog een laatste keer het beste van zichzelf te geven. Hun bloed(plaatjes), inderdaad!

Kerst en Nieuwjaar overbruggen

Omdat Kerstmis en Nieuwjaar dit jaar vlak na een weekend vallen, weten we nu al dat de bloedplaatjesvoorraad onder druk komt te staan. De reden: bloedplaatjes zijn maar 5 dagen houdbaar en dus moeten we Kerst- en Nieuwjaarsdag zien te overbruggen. Daarom opent het donorcentrum van Brugge haar deuren op vrijdagen 22 en 29 december éxtra vroeg. Bloedplaatjesdonoren kunnen er die dag al van 7u(!!) ’s ochtends terecht voor nog een laatste goede daad van het jaar.

Plaatjes zijn van levensbelang

Bloedplaatjes zorgen er onder andere voor dat het bloed stolt als dat nodig is. Bij patiënten met leukemie of kankerpatiënten kan het bloedplaatjesniveau zo laag zakken door de chemotherapie die ze krijgen, dat de patiënt spontane bloedingen krijgt. Bloedplaatjes toedienen is dan levensnoodzakelijk. Ook bij massaal bloedverlies worden bloedplaatjes toegediend.

Maar ook bloed blijft belangrijk

Bloedplaatjes geven duurt 60 tot 90 minuten. Tijdens de afname loopt je bloed naar een toestel, de bloedplaatjes worden afgescheiden en de andere bloedbestanddelen (bloedcellen en plasma) krijg je terug toegediend. Maar we halen plaatjes ook uit de ‘gewone’ bloedgiften – dus bloedgevers zijn die dag ook meer dan welkom.

Nu al een dikke dankjewel aan alle vroege vogels die vrijdag om 7u in hun arm laten prikken en het beste van zichzelf geven! 

Ook jij bent welkom vanaf 7u00 
Donorcentrum Brugge
Stationsplein 10
8000 Brugge
T 050 320 727
Maak je online afspraak