;

Vrijwilligers zijn géén evidentie. En toch tellen wij er 13.000

De grootste vrijwilligersorganisatie van Vlaanderen telt 13.000 – DER-TIEN-DUIZEND(!) vrijwilligers. Zot veel hé! We kunnen met fierheid zeggen dat dat aantal door de jaren heen stabiel blijft. En gelukkig maar, want de maatschappij heeft deze vrijwilligers écht nodig. Neem hen weg en ook de hulp verdwijnt, zo eenvoudig is het. Maar evident is het allerminst, dag in dag uit klaar staan als vrijwilliger. En dat móet geweten zijn!

De Rode Kruisvrijwilligers, dat zijn 5.500 mannen en 7.500 vrouwen. 13.000 enthousiastelingen die altijd klaar staan. Soms dag en nacht, vaak door weer en wind. En óók tijdens de eindejaarsfeesten. Van wielerwedstrijden over nieuwjaarsduiken tot kerstmarkten.

5 december: Dag van de vrijwilliger

Altijd en voor iedereen klaar staan is géén evidentie. Een Rode Kruisvrijwilliger wordt financieel niet vergoed voor zijn of haar ingezette tijd en dat is ook zo bepaald in de Vrijwilligerswet. De spraakverwarring die nu door de overheid gecreëerd wordt over betaling, grijze zones en de suggestie van zwartwerk creëert het risico dat bestaande vrijwilligers hun motivatie verliezen, en dat geïnteresseerde kandidaat-vrijwilligers afhaken. En dat is een ramp voor de maatschappij die deze mensen écht nodig heeft. Onze vrijwilligers zijn stuk voor stuk onmisbaar om de missie van Rode Kruis-Vlaanderen te vervullen op het gebied van rampenbestrijding, zelfredzaamheid, bloedvoorziening en zorg voor kwetsbaren.

Het Rode Kruis = toffe club

Vandaag lanceert Rode Kruis-Vlaanderen een nieuwe campagne waar de vrijwilligers centraal staan. Letterlijk: de twee hulpverleners in het filmpje zijn ook echt vrijwilligers. Geef er eentje voor eentje die zich geeft, zo heet deze campagne. ”We willen we er niet alleen voor zorgen dat er voldoende middelen zijn om klaar te staan bij kleine of grote rampen. Ook en vooral willen we met deze campagne van de daken schreeuwen dat vrijwilliger zijn geen evidentie is en willen we mensen goesting doen krijgen om deel uit te maken van de warme, toffe club die Rode Kruis-Vlaanderen is.” klinkt het bij de organisatie.

Geef 1 euro

Met de slogan ‘geef er eentje voor eentje die zich geeft’ sporen we mensen aan om 1 euro te schenken. 1 euro voor elke vrijwilliger die zich dag in dag uit en met veel overgave geeft. De opbrengst ervan gaat naar de versterking van de rampenparaatheid in Vlaanderen. Concreet gaat het om de opleiding en bijscholing van onze vrijwilligers, het opmaken van rampoefeningen en de aankoop van materiaal om nog beter uitgerust te zijn om slachtoffers de beste eerste hulp toe te dienen.

Dat onze vrijwilligers altijd klaar staan, ook wanneer de rest van Vlaanderen al in kerstsfeer zit (pakjes en lekker eten), wordt duidelijk gemaakt in een pakkend filmpje. Te veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat onze vrijwilligers er altijd en overal zijn. Dit alleszeggend filmpje bewijst het tegendeel. 

Geef er eentje