Vluchtelingencrisis in het kwadraat: Rode Kruis-Vlaanderen zoekt 170 medewerkers voor opvangcentra

Rode Kruis-Vlaanderen gaat op zoek naar 170 nieuwe medewerkers om hun opvangcentra voor vluchtelingen en asielzoekers te bemannen. Want bovenop de vluchtelingencrisis van de voorbije jaren is er de laatste maanden ook de Oekraïense vluchtelingencrisis bijgekomen. “We zien op dit moment de grootste vluchtelingenstroom in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, ongezien in de voorbije 75 jaar dus. Het spreekt daarom voor zich dat het nu alle hens aan dek is en we komen daarbij vele handen tekort”, zegt Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen. De organisatie organiseert daarom maar liefst drie jobdagen. 

  • 64 profielen nodig voor noodopvangcentrum in Berlaar
  • 30 medewerkers voor nieuw opvangcentrum in Sint-Laureins
  • 26 extra werknemers voor transitcentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe
  • 50 openstaande vacatures in overige opvangcentra

De instroom van asielzoekers van de voorbije jaren zet zich ook dit jaar door: tot en met 31 mei – de laatst beschikbare cijfers – telde de Dienst Vreemdelingenzaken 13.074 asielaanvragen in ons land. Maar: daar kwamen de voorbije maanden nog eens tienduizenden Oekraïense vluchtelingen bovenop.

“In totaal kwamen er sinds het begin van het conflict al bijna 50.000 Oekraïense vluchtelingen aan in België. Ter vergelijking: dat zijn meer vluchtelingen dan er zelfs in het ‘recordjaar’ 2015 in ons land aankwamen, van àlle nationaliteiten samen. Het gaat dus om een ongeziene vluchtelingenstroom – de grootste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog – bovenop de reeds bestaande vluchtelingencrisis. Daarom is het nu echt alle hens aan dek, om voor al deze mensen opvang te voorzien. Het mag dan ook niet verbazen dat wij handen tekort komen.” Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen

De organisatie kreeg eind vorige week alvast de vraag van Fedasil om op zeer korte termijn een noodopvangcentrum voor 750 asielzoekers te openen in Berlaar.

Jobdagen 

Daarom heeft Rode Kruis-Vlaanderen extra mankracht nodig, véél extra mankracht. De organisatie zoekt maar liefst 170 medewerkers voor hun verschillende opvangcentra. Voor het nieuwe noodopvangcentrum in Berlaar zijn 64 werknemers nodig, voor het nieuwe centrum in Sint-Laureins 30 profielen en voor het transitcentrum voor Oekraïense vluchtelingen in Sint-Lambrechts-Woluwe zoekt Rode Kruis-Vlaanderen 26 extra collega’s. Bovendien staan daarnaast ook nog 50 vacatures open in hun overige opvangcentra. Om al deze medewerkers te rekruteren, organiseert Rode Kruis-Vlaanderen drie jobdagen op het hoofdkantoor in Mechelen. 

“We gaan op zoek naar heel uiteenlopende profielen voor verschillende jobs. Denk aan dag- en nachtbegeleiders, maar ook aan onthaalmedewerkers en logistieke & administratieve profielen. Ten slotte zoeken we uiteraard ook nog enkele mensen om de centrumleiding op zich te nemen." Philippe Vandekerckhove, gedelegeerd bestuurder van Rode Kruis-Vlaanderen 

De eerste jobdag, voor het noodopvangcentrum in Berlaar, vindt plaats op dinsdag 19 juli, de tweede voor het transitcentrum in Sint-Lambrechts-Woluwe op 2 augustus. En de derde jobdag, voor het opvangcentrum in Sint-Laureins, wordt nog ingepland in de laatste week van augustus. 

Kandidaten voor deze jobdagen kunnen zich aanmelden via rodekruis.be/jobdag. Wie geïnteresseerd is in de vacatures voor de overige opvangcentra van Rode Kruis-Vlaanderen, kan terecht op jobs.rodekruis.be.