;

Rode Kruiscampagne succes!‘Wie help jij’ zorgt voor 2.684 nieuwe bloeddonoren

Mechelen, 5 februari 2015 – Precies een maand geleden lanceerde Rode Kruis-Vlaanderen een nieuwe campagne om bloeddonoren te werven. Onder de noemer ‘Wie help jij’ wil de organisatie mensen duidelijk maken dat elke bloedgroep andere mensen het leven kan redden (zie bijlage).  Dankzij de campagne kwamen 2.684 mensen voor het eerst bloed geven. Rode Kruis-Vlaanderen roept op om bloed te blijven geven. Vooral negatieve bloedgroepen zijn nu erg nodig.

De campagne in cijfers

Een maand na de lancering van ‘Wie help jij’ maakt het Rode Kruis de balans op. Nele de Vos, manager Donorrelaties, verduidelijkt de cijfers: “In totaal hebben we 37.759 donaties ontvangen in januari. Dat is een lichte stijging tegenover januari 2014, toen er ook een campagne liep om bloeddonoren op de been te krijgen. Van dat totaal waren er 28.117 donaties van “vol” bloed, gewone bloeddonaties dus. Dat zijn er ruim 350 meer dan een jaar geleden.”

“2.684 mensen kwamen voor de eerste keer bloed geven. Dat is een zeer mooi resultaat. Nu is de opdracht dan ook om van deze mensen trouwe bloeddonoren te maken, die ook in de toekomst terugkomen.”

Aan het begin van de campagne was de voorraad van O negatief – een relatief zeldzame bloedgroep die aan iedereen gegeven mag worden - aan het dalen. De oproep voor meer O negatief is goed opgevolgd. In januari gebeurden er 3.580 bloeddonaties van deze bloedgroep, waarmee de voorraad opnieuw gestabiliseerd is.

Momenteel nood aan negatieve bloedgroepen

“Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we op onze lauweren mogen rusten,” voegt Nele de Vos daar meteen aan toe. “We hebben altijd bloed nodig. Op dit moment hebben we vooral nood aan negatieve bloedgroepen. We roepen mensen met een negatieve bloedgroep op om snel bloed te komen geven.”

Daling voorraad dreigt door griep

“Tot overmaat van ramp is de griep ook in het land en dat voelen we ook in het aantal opkomsten”, klinkt het bij het Rode Kruis. Mensen die ziek zijn komen uiteraard geen bloed geven én mensen die medicatie nemen mogen vaak geen bloed geven.  Bovendien liggen de ziekenhuizen nu ook vol wat maakt dat er ook nog eens een hogere vraag naar bloedproducten is.

Houd je eigen bloedgroep in het oog

Het Rode Kruis hoopt de verantwoordelijkheidszin van de bevolking aan te spreken: “We zijn heel tevreden met de resultaten van de campagne, maar dit is natuurlijk een verhaal dat nooit eindigt. Via www.wiehelpjij.be kan iedereen zien hoe het staat met de voorraad voor zijn of haar bloedgroep. We hopen dat dit een trigger kan zijn om bewust de stap naar het donorcentrum of een bloedinzameling in de buurt te zetten.”

Waar en wanneer je bloed, plasma of plaatjes kan geven vind je op www.rodekruis.be. Het Rode Kruis raadt aan om een afspraak te maken in één van de donorcentra voor je donatie.