;

Rode Kruis werft nieuwe bloeddonoren met golfkarretjes

Knokke-Heist, 1 augustus - Vandaag trapte de lokale Rode Kruisafdeling een ludieke actie af: ze legde een shuttledienst in van golfkarretjes om bloeddonoren van het strand naar de plaats van de mobiele inzameling op de zeedijk te vervoeren. Behalve toffe beelden, leverde dat ook extra bloed op. En dat is nodig, want de zomer is steeds een moeilijke periode voor Rode Kruis-Vlaanderen om de bloedvoorraad op peil te houden. De hitte van de afgelopen weken maakt de uitdaging des te groter. 

Gezocht: 55 negatieve donoren

Op dit moment ligt de opkomst van bloeddonoren 10 à 20 procent lager dan verwacht. Vooral de negatieve bloedgroepen hebben het moeilijk. Heel concreet zijn we op dit moment op zoek naar 55 donoren met de bloedgroep B negatief, om de sterke daling van de voorraad van deze bloedgroep in te perken Maar ook bloedgroepen A negatief en O negatief zijn erg nodig. O negatief is overigens de universele donor, die aan iedereen bloed mag geven, maar enkel van bloedgroepgenoten mag krijgen.

Voorraad keldert

Wat wil dat nu concreet zeggen, die sterk dalende voorraad? Als de bloedvoorraad op peil is, heeft Rode Kruis-Vlaanderen voldoende bloed om gedurende een volledige werkweek aan de verwachte vraag te kunnen voldoen. Momenteel is het echter zo dat het bloed van donoren met bloedgroep B negatief meteen weer wordt uitgestuurd naar de ziekenhuizen en toegediend wordt aan patiënten die het nodig hebben

Zo is de voorraad voor bloedgroep B negatief zodanig geslonken, dat er slechts bloed voorradig is voor 2 dagen. Extra donaties zijn absoluut nodig. Maandagavond, 31 juli, werden in totaal 790 verzamelde bloedzakjes geteld, waarvan slechts 17 of 2,1 procent met bloedgroep B. Dat is bitter weinig. Ben je iemand met een negatieve doelgroep? Kom langs tijdens een mobiele bloedinzameling of maak een afspraak bij een donorcentrum in je buurt.