;

Rode Kruis voorziet vandaag al 200 extra opvangplaatsen in WTC III

Brussel 17 september 2015 – Rode Kruis stelt momenteel alles in het werk om tegen vanavond al 200 plaatsen extra te voorzien voor de pre-opvang van asielzoekers in het WTC III-gebouw. Deze beslissing kwam er nadat de 300 voorziene plaatsen afgelopen nacht volzet waren.

De 200 extra bedden komen op de tweede verdieping van het WTC III-gebouw. Deze verdieping werd ondertussen gecontroleerd en goedgekeurd door de brandweer inzake (brand)veiligheid. Vandaag werden ook 17 douches (twee containers van telkens 6 douches en 1 container van 5 douches) geïnstalleerd zodat asielzoekers vanavond voor het eerst een douche kunnen nemen zonder dat ze daarvoor het gebouw moeten verlaten. Het leger installeerde bovendien nog een vierde container met 8 extra douches die zich net buiten het WTC III bevinden. Op de tweede verdieping zijn er verder nog veertien toiletten en lavabo’s.

Bij hun aankomst in het WTC III krijgen asielzoekers het nodige hygiënische materiaal, wegwerplakens en een deken. Ze kunnen ook rekenen op een warme maaltijd en de nodige medische hulp. Op de benedenverdieping is trouwens wifi beschikbaar zodat ze contact kunnen opnemen met achtergebleven familieleden.

Sinds de opstart van de pre-opvang maakten al 985 mensen gebruik van de faciliteiten. Op dit moment zijn een 50tal mensen die er afgelopen nacht verbleven vertrokken. In totaal kan Rode Kruis vanaf vanavond dus 250 extra mensen te slapen leggen.

Een 15-tal vrijwilligers verzorgt de begeleiding van de asielzoekers maar ondertussen zoeken we ook naar enkele tijdelijke medewerkers.