;

Rode Kruis-Vlaanderen en Herita slaan handen in elkaar en organiseren bloedinzameling in Handelsbeurs

Kom op 12/9 doneren in de Handelsbeur in Antwerpen

Op zaterdag 12 september – één dag voor Open Monumentendag – organiseert Rode Kruis-Vlaanderen in samenwerking met Herita een bloedinzameling op een unieke locatie: de Handelsbeurs in Antwerpen. Op die manier bundelen twee organisaties die het tijdens de coronacrisis en vlak na de zomervakantie moeilijk hadden de krachten. Kom op zaterdag 12 september van 10u tot 14u bloed geven en red met jouw erfgoedbezoek levens.

Traditiegetrouw komen er bij Rode Kruis-Vlaanderen in de periode vlak na een vakantie minder donoren langs in donorcentra en op mobiele bloedinzamelingen. De reden daarvoor is dat mensen opnieuw druk bezig zijn met de dagelijkse dingen, zeker tijdens het begin van het schooljaar wanneer ook de hobby’s van kinderen terug opstarten en het ‘normale leven’ weer op volle toeren draait. Dat is na een grote vakantie in tijden van corona niet anders. Daarnaast zijn mensen ook op reis geweest naar het buitenland en verbleven ze mogelijks in een rode of oranje coronazone. Na terugkeer mogen ze dan 21 dagen lang geen bloed doneren. Een bloedinzameling voor iedereen die wil en mag doneren in de prachtige Handelsbeurs komt als geroepen.
Ook de erfgoedsector kreeg de afgelopen maanden harde klappen. In maart werden erfgoedinstellingen gedwongen om de deuren te sluiten. Van de ene dag op de andere zagen verschillende erfgoedorganisaties hun bezoekersinkomsten slinken. Erfgoedliefhebbers kunnen tijdens een bezoek aan een prachtig monument nu ook levens reden. Een unieke beleving!

Maak je afspraak

Gebundelde krachten

De Handelsbeurs is een unieke locatie. Al sinds de 16e eeuw doet ze dienst als bruisende belevingsplek in hartje Antwerpen. Begin februari opende de volledig gerestaureerde Handelsbeurs de deuren, om ze niet veel later omwille van het coronavirus te moeten sluiten. Een zware klap voor het gebouw alsook voor Fiera, het restaurant dat gevestigd is in de voormalige Schippersbeurs, in een zijbeuk van de Handelsbeurs. J&M Catering, de organisatie achter Fiera, draagt ook zijn steentje bij aan de bloedinzameling op 12 september. “Het is uniek om te zien hoe verschillende organisaties uit diverse sectoren elkaar in deze samenwerking vinden. Dat erfgoed verbindt is in deze wel duidelijk. Ik ben erg blij met deze niet voor de hand liggende samenwerking. Dit is de ideale opwarmer voor Open Monumentendag op zondag 13 september”, klinkt het bij Herita.

Kom bloed geven

“Met een actie als deze met Herita en de Handelsbeurs, waarbij we onze donoren de kans geven op een unieke plek bloed te komen geven, zijn we dan ook heel blij”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Het gaat hier eigenlijk om een win-win: mensen geven bloed en doen dus iets goeds voor iemand anders, maar anderzijds krijgen ze nu ook de kans om een plek waar ze anders misschien niet zouden komen, langs de binnenkant te zien”. Rode Kruis-Vlaanderen hoopt dat de samenwerking met Herita een succes wordt en dat er misschien een vervolg aangebreid kan worden.

Rode Kruis-Vlaanderen opent op zaterdag 12 september al zijn donorcentra in Vlaanderen en geeft donoren met een overvolle agenda tijdens de week zo de kans om ook eens langs te gaan in een donorcentrum.

Inschrijven voor deze bloedinzameling in de Handelbeurs doe je hieronder.

Maak je afspraak