;

Rode Kruis-Vlaanderen zorgt voor een primeur in televisieland: het allereerste levensreddende reclameblok

Op maandag 28 start het zesde seizoen van Topdokters. Wanneer het leven aan een zijden draadje hangt, maken topdokters het verschil tussen leven en dood. Negen nieuwe dokters, elk met hun eigen medische specialiteit, nemen de kijker mee achter de schermen van hun fascinerende beroep en hun drukke privéleven. Topdokters redden elke dag levens, vaak op de meest spectaculaire manieren. Maar ook ‘de Vlaming’ komt al eens in een benarde, soms zelfs levensgevaarlijke situatie terecht en moet dan in staat zijn om levens te redden.

Reclameblok redt levens

En dat is precies waar Rode Kruis-Vlaanderen, expert ter zake wanneer het gaat over eerste hulp, voor zorgt tijdens het reclameblok van Topdokters. Aan de hand van hilarische, lichtjes van de pot gerukte filmpjes worden verschillende hachelijke situaties (hevige bloeding, verslikking, zware brandwonde, …) getoond. De kijkers leren welke eerstehulptechnieken ze moet toepassen om op zo’n moment te helpen, misschien zelfs een leven te redden. Nooit eerder was een reclameblok zo zinvol!

MAT x Woestijnvis

De filmpjes zijn gemaakt door tekenaar MAT en geproduceerd door productiehuis Woestijnvis. Geen toevallige keuze. “Door samen te werken met televisiezender VIER – die zich voornamelijk tot jonge kijkers richt – en absurde filmpjes te brengen, willen we verjongen. De filmpjes moeten in de eerste plaats levens redden en de kijkers eerstehulptechnieken bijbrengen. Daarnaast hopen we ook jongeren warm te maken om lid te worden van Rode Kruis-Vlaanderen. En dat kan op veel manieren: als vrijwilliger, als donor, als cursist,…” zegt woordvoerder Ine Tassignon.

De kijker krijgt tijdens elke aflevering concrete tips over het toepassen van eerstehulptechnieken (het verzorgen van een hoofdwonde, het stelpen van een hevige bloeding, het verzorgen van een brandwonde,…). Aan het einde van elk filmpje wordt doorverwezen naar www.rodekruis.be/hulptips waar de tips nog eens op de klassieke manier uitgelegd worden.