;

Rode Kruis-Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen eerste hulp leren toedienen op een corona-proof manier

En ontwikkelde daarvoor twee gratis online opleidingsmodules voor elke Vlaming

Mechelen, 11 september 2020. Rode Kruis-Vlaanderen wil zijn missie, nl. zoveel mogelijk mensen zelfredzaam maken door hen eerste hulp aan te leren, ook in deze coronatijden verderzetten. De organisatie merkt dat het coronavirus een bijkomende drempel is voor niet-professionele hulpverleners wanneer iemand in nood geholpen moet worden en lanceert daarom, én naar aanleiding van Wereld Eerstehulpdag op 12 september, 2 gratis online modules. De e-modules leren je de basisprincipes van eerste hulp en reanimeren aan, en leren je vooral hoe je dit op een coronaproof manier doet. “Het is van levensbelang voor slachtoffers dat ze snel en goed geholpen worden, maar hulpverleners mogen hun eigen veiligheid niet uit het oog verliezen”. De online modules zijn te volgen op www.rodekruis.be/onlineopleiding. 

Uit een bevraging van Rode Kruis-Vlaanderen uit 2019 blijkt dat een groot deel van de Vlamingen drempels ervaren wanneer ze iemand moeten helpen die in nood verkeert. 33% geeft toe dat ze niet weten wat ze moeten doen, en 41% zegt dat ze bang zijn om iets verkeerd te doen. Een andere groep gaat er dan weer van uit dat iemand anders wel zal helpen. “En daar komt nu de angst om besmet te worden met het coronavirus nog eens bovenop, want je weet immers nooit zeker of het slachtoffer al dan niet drager is van het virus”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Om ervoor te zorgen dat niet-professionele hulpverleners weten hoe ze veilig kunnen helpen en om hun angst om te helpen weg te nemen, ontwikkelde Rode Kruis-Vlaanderen twee gratis online opleidingen. De opleidingen zijn voor iedereen toegankelijk en kunnen van overal en op elk moment gevolgd worden. De focus ligt voornamelijk op de basisprincipes van eerste hulp én leren je reanimeren op een veilige manier – ook wanneer het slachtoffer besmet zou zijn met het coronavirus. “Hulpverleners staan voor een moeilijke keuze wanneer dezer dagen iemand die niet tot zijn of haar bubbel behoort, vlakbij onwel wordt. Ze weten niet goed of ze meteen ter hulp moeten schieten, of dat ze toch beter rekening houden met de opgelegde afstandsmaatregelen”, zegt Ine Tassignon. “Door mensen aan te leren hoe ze op een veilige en coronaproof manier eerste hulp kunnen verlenen, willen we de drempel verlagen en hopen we dat meer mensen geneigd zijn effectief hulp te bieden”, zegt Ine Tassignon.

Nieuwe eerstehulprichtlijnen

De corona-uitbraak in ons land zorgde voor een aanpassing van de eerstehulprichtlijnen waardoor verschillende handelingen nu uitgevoerd moeten worden met de nodige aandacht voor de afstandsmaatregelen. Zo moeten slachtoffers die niet in levensgevaar zijn voortaan vanop afstand geholpen worden. Bij slachtoffers die wel levensgevaarlijk gewond zijn en gereanimeerd moeten worden, moet zowel het slachtoffer als de hulpverlener zijn mond en neus afdekken, om een mogelijke besmetting te voorkomen. Mond-op-mondbeademing toepassen op slachtoffers die niet tot je bubbel boren wordt ten stelligste afgeraden omdat de kans op besmetting te groot is.

Zelf aan de slag met concrete hulptips

Rode Kruis-Vlaanderen hoopt dat veel mensen hun weg zullen vinden naar deze 2 gratis modules en hoopt zo een belangrijke drempel om hulp te bieden te verlagen. “De opleidingen zijn heel toegankelijk en interactief en geven potentiële niet-professionele hulpverleners heel concrete handvaten om zelf aan de slag te gaan”, aldus Ine Tassignon. De organisatie benadrukt dat iedereen vroeg of laat getuige kan zijn van een ongeval, en dat het ook in deze tijden van corona van levensbelang is voor het slachtoffer dat er zo snel mogelijk geholpen wordt.

De gratis opleidingen zijn te volgen via de website van het Rode Kruis en vind je op www.rodekruis.be/onlineopleiding