;

Rode Kruis-Vlaanderen start geldinzameling naar aanleiding van explosie in Libanon

Mechelen, 6 augustus 2020. In de vooravond van 4 augustus werd de hele stad Beiroet in Libanon dooreengeschud als gevolg van een explosie. Duizenden mensen raakten gewond, meer dan 100 kwamen om het leven en deze cijfers lopen steeds verder op. Ook de materiële schade is enorm: niet alleen werd een deel van de haven verwoest, ook een aangrenzend deel van de stad kreeg het zwaar te verduren en de explosie was zelfs te horen tot in Cyprus, 240 km verderop. De ziekenhuizen in de buurt worden overspoeld en moeten noodgedwongen mensen met minder zware verwondingen weigeren. Onze collega's in Libanon dienen deze slachtoffers de eerste zorgen toe en vervoeren hen nadien naar ziekenhuizen die buiten Beiroet gelegen zijn. Om humanitaire hulp ter plaatse te kunnen bieden, start Rode Kruis-Vlaanderen met een inzamelactie ten voordele van de slachtoffers. 

Zo helpt het Libanese Rode Kruis

Het Libanese Rode Kruis mobiliseerde ondertussen meer dan 125 ambulances en 375 paramedici. Slachtoffers kunnen gratis terecht in de 36 gezondheidscentra van het Libanese Rode Kruis, verspreid over het hele land, en ook 9 mobiele teams worden ingezet om slachtoffers te verzorgen. “Dit is van extra belang nu bestaande ziekenhuizen zelf in puin liggen en slachtoffers met minder zware verwondingen moeten weigeren”, zegt Tiene Lievens manager Internationale Samenwerking bij Rode Kruis-Vlaanderen. Prioriteit is en blijft het redden van zoveel mogelijk levens.

De explosie veroorzaakte een ongeziene schade waardoor duizenden mensen dakloos werden. Het Libanese Rode Kruis voorziet momenteel in noodopvang voor 1.000 families. De komende weken zal de capaciteit nog opgetrokken worden naar 10.00 gezinnen. Ook delen vrijwilligers eten, water, hygiënekits, matrassen, mondmaskers … uit om slachtoffers te helpen.

Nood aan 16 miljoen euro

Verschillende landen hebben al humanitaire hulp aangeboden. “Ook de vrijwilligers van onze Emergency Response Units staan klaar om ter plaatse te gaan indien nodig”, aldus Lievens.

Vandaag (6/8) lanceerde het Libanese Rode Kruis een oproep tot het ophalen van 16 miljoen euro om de slachtoffers dringende medische hulp te blijven bieden voor een periode van 3 maanden.

Rode Kruis-Vlaanderen opent daarom een aparte pagina https://www.rodekruis.be/hulp/explosie-beiroet/ waar iedereen de slachtoffers van deze explosie financieel kan helpen. “We kunnen alle middelen goed gebruiken om het Libanese Rode Kruis te ondersteunen in hun hulp aan de bevolking. We stellen verschillende bedragen voor, bijvoorbeeld €24 – goed voor 15.000 liter drinkwater – of €52 waarmee een noodpakket voor 1 gezin kan voorzien worden. Natuurlijk is iedereen vrij te kiezen welk bedrag er geschonken wordt”, besluit Lievens.