;

Rode Kruis-Vlaanderen speelt cruciale rol in Haïti tijdens verdeling hulpgoederen


Zondag 16 oktober 2016 — Twee weken na de doortocht van orkaan Matthew trekt Rode Kruis-Vlaanderen als onderdeel van een Emergency Response Unit (ERU) richting Haïti om logistieke ondersteuning te bieden in één van de zwaarst getroffen gebieden van het land.


Afgelopen week bepaalde een team van het Internationale Rode Kruis de meest urgente noden na de natuurramp in Haïti. Op basis van deze bevindingen lanceerde het Internationale Rode Kruis een appeal of noodoproep om 6 miljoen euro in te zamelen om zo de nodige medicijnen, sanitair, veilig onderdak en water te voorzien. Hierdoor wordt nu ook de hulp ingeroepen van verschillende ERU’s. Dit zijn eenheden die bestaan uit experts en materiaal van internationale Rode Kruisverenigingen met elk hun eigen expertise.

Vrijwilligster Rode Kruis-Vlaanderen helpt snel en efficiënt noodhulp verdelen

Het ERU-team dat nu dus uitgestuurd wordt, is erop gericht om snel en efficiënt noodhulp te verdelen. Rode Kruis-Vlaanderen brengt niet alleen alles in gereedheid om het team ter plekke te sturen, de organisatie stuurt ook vrijwilligster Anne Seghers mee als expert.

Ik verwacht chaos, complete chaos. Maar ik hoop met ons team snel en efficiënt de lokale bevolking te kunnen helpen.

Concreet staat het team in voor het onderzoek naar lokale noden, de selectie van begunstigden (wie kan de hulp het meest gebruiken) en correcte verdeling van hulpgoederen. Dit door onder andere verschillende verdelingspunten op te zetten voorzien van digitale registratie van mensen die hulpgoederen ontvangen, inclusief locatie en hoeveelheid. Zo speelt Rode Kruis-Vlaanderen een cruciale rol in het efficiënt en professioneel verdelen van de hulpgoederen.

Doe een gift en steun Haïti

Ook de Vlaming kan de Haïtianen helpen om hun toekomst terug op te bouwen! Hun bijdrage wordt in de eerste plaats gebruikt om de werking van de ERU te ondersteunen.

Doe een gift op BE53-0000-0000-5353 met vermelding Haïti.

100.000 euro hulp van de Vlaamse overheid.

Ook de Vlaamse overheid draagt haar steentje bij en schenkt 100.000 euro aan Rode Kruis-Vlaanderen voor noodhulp in Haïti. Met dit geld bieden we in het rampgebied ondersteuning om cholera te bestrijden. De ziekte is in die streek altijd latent aanwezig, maar door de vernietiging van waterbronnen kan een epidemie in alle hevigheid uitbreken. Het uitdelen van waterzuiveringstabletten is dus van levensbelang. Verder wordt het geld gebruikt om van de getroffen gebieden opnieuw vruchtbaar landbouw gebied te maken en zaden uit te delen. Gebeurt dit niet de komende weken, dan dreigt er hongersnood voor de Haïtiaanse bevolking.