;

Rode Kruis-Vlaanderen roept Vlaming op: "Stop de honger in Jemen"

Mechelen, 28 november 2018. Het nieuws over Jemen wordt met de dag schrijnender: duizenden mensen kwamen er al om het leven en miljoenen anderen dreigen te verhongeren. Aan de basis van de voedselschaarste ligt een conflict dat nu al meer dan drie jaar duurt. In het land heerst grote onveiligheid en bombardementen zorgen ervoor dat de infrastructuur die nodig is om het voedsel, proper drinkwater en medicijnen op de juiste plaatsen te krijgen, vernield wordt. Rode Kruis-Vlaanderen lanceert daarom een actie en vraagt de Vlaming om steun voor de vele hongerslachtoffers in Jemen. Met een gift van 42 euro bezorg je een gezin van 6 een voedselpakket voor een hele maand. Met 48 euro leveren we 30 hygiënekits aan oorlogsslachtoffers op de vlucht. 

Jemen: waar de honger en geweld genadeloos toeslaan

Het gewapend conflict eist een zware tol van de inwoners in Jemen: duizenden mensen kwamen om het leven door geweld of honger, miljoenen mensen moesten noodgedwongen hun huis ontvluchten en zijn dakloos, 15,7 miljoen mensen hebben geen toegang meer tot proper water en nog eens 14,8 miljoen mensen hebben geen toegang tot basis gezondheidszorg.

De toenemende gevechten rond de haven in Hodeida zetten het leven van miljoenen mensen verder op het spel. Essentiële infrastructuur moet nochtans gevrijwaard worden, zo stelt het internationaal humanitair recht waar alle strijdende partijen in Jemen aan onderworpen zijn. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen daarom op om alle mogelijke maatregelen te nemen om burgers en burgerlijke infrastructuur te beschermen. Enkel als ieder z’n verantwoordelijkheid neemt om de hevige restricties op import op te heffen, de haven te vrijwaren en levensmiddelen een veilige doorgang te verlenen over frontlinies heen, wordt vermeden dat militaire operaties het leven van miljoenen mensen in gevaar brengen.

Vandaag leven 17,8 miljoen mensen in voedselonzekerheid en zijn 2,9 miljoen vrouwen en kinderen ondervoed. De voedselschaarste en de economische crisis in het land doen de voedselprijzen drastisch stijgen waardoor mensen verplicht zijn te rantsoeneren en te overleven op slechts één maaltijd per dag. Al is ondervoeding geen kwestie van te weinig eten alleen: bijna 16 miljoen mensen kunnen niet rekenen op basisgezondheidszorg of veilig water. Elke dag sterven hierdoor 20 mensen aan ziekten als cholera, mazelen of diarree. Een gebrek aan voldoende voedsel put het  immuniteitssysteem uit en wakkert ook infectieziektes aan. Eenmaal ziek wordt het nog moeilijker om nutriënten duurzaam op te nemen in het lichaam. Het is een vicieuze cirkel die, onbehandeld, miljoenen mensenlevens kan eisen.

Rode Kruis actief in Jemen

Het Rode Kruis helpt de inwoners van Jemen in deze bijzonder moeilijke tijden. In de eerste plaats deelt de organisatie voedsel en andere hulpgoederen uit aan de bevolking en wordt er sterk ingezet op veilig en proper water en sanitair. Verder biedt het Rode Kruis ondersteuning aan 24 mobiele gezondheidszorg-units en 15 ziekenhuizen verspreid over het hele land.

Om nog meer en beter te helpen en de honger te stoppen, rekent Rode Kruis-Vlaanderen op de hulp van de Vlaming. Doneren kan via www.rodekruis.be/jemen.