;

Rode Kruis-Vlaanderen rekent op Brusselse studenten om bloedvoorraad op peil te houden

En strijkt neer op de campussen Odisee, Erasmushogeschool en VUB

Mechelen, 12 oktober 2020. Naar goede gewoonte slaan Rode Kruis-Vlaanderen en de Brusselse studenten de handen in elkaar voor de organisatie van Bloedserieus, een tweejaarlijkse bloedinzameling door én voor studenten. Door de stijgende coronacijfers, ziet Rode Kruis-Vlaanderen al enkele weken een sterke terugval in de opkomsten van bloeddonoren. Als deze trend blijft aanhouden, kan de bloedvoorraad zwaar onder druk komen te staan. De organisatie benadrukt daarom extra het belang van de Bloedserieuscampagne, jaarlijks goed voor zo’n 12.000 donaties die nu - meer dan ooit - nodig zijn.

Bloedserieus moét een succes zijn

Twee keer per jaar organiseert Rode Kruis-Vlaanderen samen met studenten ‘Bloedserieus’, een bloedinzamelingsactie in de verschillende studentensteden. "Bloedserieus is goed voor zo'n 12.000 donaties, een heel belangrijk aandeel van het totaal aantal bloeddonaties op jaarbasis die de bloedvoorraad een enorme boost kunnen geven”, vertelt Ine Tassignon. Helaas lopen de inschrijvingen niet zoals gehoopt en werden op dit moment amper de helft van de beschikbare bedjes al ingevuld. De organisatie rekent, nu meer dan ooit, op de komst van studenten. “Door de coronacrisis zijn we massaal aan het telewerken waardoor bloedinzamelingen bij bedrijven niet langer plaatsvinden”, vertelt Ine Tassignon. “We lopen dus ook daar een groot aantal bloeddonaties mis.” De Bloedserieusactie mag zich dan wel op studenten richten, iedereen die in de buurt is, is van harte welkom!

Stijgende coronacijfers, minder bloeddonoren

Dagelijks rekent het Rode Kruis op zo’n 1.250 bloeddonaties die nodig zijn om de bloedvoorraad op peil te houden en ziekenhuizen te kunnen voorzien van voldoende bloedproducten voor patiënten. “De laatste weken liggen de opkomsten beduidend lager dan normaal. Het gaat om meer dan 200 donoren minder per dag en dat duurt nu al sinds begin september”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. De organisatie vreest dat – als deze trend zich blijft verderzetten – de bloedvoorraad zwaar onder druk zal komen te staan, met alle gevolgen van dien. “Een deel van de ziekenhuizen heeft zijn handen vol met de behandeling van coronapatiënten. Laten we er samen voor zorgen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over de beschikbaarheid van bloedproducten”, aldus Tassignon.

Vanaf 13 oktober vat Bloedserieus post in Brussel. Eerst komt Odisee Hogeschool (Hermesgebouw, Stormstraat 2) aan de beurt. De dagen erna volgen Erasmushogeschool (Laarbeeklaan, Jette) en de Vrije Universiteit Brussel (U-residence, Elsene). De bloedinzamelingen vinden telkens plaats tussen 11u30 en 15u30. Meer informatie en reserveren kan via bloedserieus.be. Natuurlijk zijn ook niet-studenten meer dan welkom op deze bloedinzamelingen én blijft ons donorcentrum geopend voor wie graag op een ander moment komt doneren. Ook hier is een afspraak maken verplicht. Dat kan zowel op 0800 777 00 als via www.rodekruis.be.