;

Rode Kruis-Vlaanderen opent tijdelijk ‘pop-up’ noodop-vangcentrum in Bekkevoort met 112 verblijfplaatsen

Rode Kruis-Vlaanderen opent van 6 januari tot 13 februari 2020 een tijdelijk noodopvangcentrum voor verzoekers om internationale bescherming in Bekkevoort. De organisatie maakt hiervoor gebruik van jeugdverblijf Zozimus. De opening komt er op vraag van de federale overheid naar aanleiding van het tekort aan opvangplaatsen in ons land.

In het tijdelijke noodopvangcentrum in Bekkevoort kunnen vanaf 6 januari 112 mensen terecht. De bedoeling is om in dit noodopvangcentrum vooral families op te vangen. Een 10-tal medewerkers van Rode Kruis-Vlaanderen zullen het noodopvangcentrum runnen. 

De burgemeester van Bekkevoort Hans Vandenberg, werd afgelopen woensdagavond, 18 december 2019, ingelicht over de komst van een zeer tijdelijk noodopvangcentrum naar zijn gemeente. ‘Ik ben verrast door de laattijdige melding maar niettemin zullen we onze humanitaire verplichtingen nakomen’, aldus burgemeester Vandenberg.

Communicatie naar omwonenden

De omwonenden worden per brief geïnformeerd over de komst van het noodopvangcentrum in Zozimus, langs de Witteweg. De andere inwoners van de gemeente worden via de gebruikelijke communicatiekanalen van de gemeente (website, Facebook, Twitter, pers) op de hoogte gesteld. Mensen kunnen met hun vragen terecht bij de gemeente op het nummer 013 460 560 en dit tijdens de gebruikelijke openingsuren.

Rode Kruis-Vlaanderen beseft dat de opening van een opvangcentrum voor verzoekers om internationale bescherming impact heeft op de nabije omgeving. Daarom besteedt de organisatie in elke fase aandacht aan een transparante communicatie met inwoners en lokale overheden zodat het samenleven in de beste verstandhouding mogelijk is.