;

Rode Kruis-Vlaanderen opent nieuw donorcentrum in Sint-Niklaas

Vrijdag 15 november opende Rode Kruis-Vlaanderen een nieuw donorcentrum Sint-Niklaas. Het is het dertiende donorcentrum voor de organisatie. Het donorcentrum ligt vlak aan het station van Sint-Niklaas. Treinpendelaars kunnen dus gemakkelijk na hun werk nog even binnenspringen. Wie met de auto rijdt, kan op zo’n 300 meter van het centrum parkeren.

Stijgende vraag naar plasma

De opening van het nieuwe donorcentrum kadert in de inspanning die Rode Kruis-Vlaanderen levert om aan de stijgende vraag naar plasma te voldoen. Ten eerste is bloedplasma erg belangrijk voor patiënten die een ernstige bloeding hebben gehad. Daarnaast is plasma een belangrijke basis voor medicatie die onder andere mensen met immuunziektes of stollingsstoornissen helpt genezen.

De federale overheid vraagt alle bloedinstellingen dan ook om elk jaar 5% meer plasma in te zamelen, om zo op termijn zelfvoorzienend te worden en dus niet afhankelijk te zijn van het buitenland. Daarom optimaliseert Rode Kruis-Vlaanderen de bestaande donorcentra, door o.a. het aantal afnamebedden voor plasma en de openingsuren van de donorcentra uit te breiden. Daarnaast opent de organisatie nieuwe centra op locaties die vlot bereikbaar zijn en waar veel potentiële donoren passeren.

Veel potentieel in Sint-Niklaas

Dankzij de bijna 77.000 inwoners ligt er heel wat potentieel in de Oost-Vlaamse stad. Dat merkte de organisatie ook al aan de succesvolle mobiele bloedinzamelingen, die dankzij de lokale afdeling georganiseerd worden. Daaro is de organisatie ervan overtuigd dat heel wat donoren snel hun weg zullen vinden naar het nieuwe donorcentrum.

“Bovendien openen we het donorcentrum vijf keer per jaar op zaterdag, om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te komen doneren”, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “Ook op zaterdag 21 en 28 december openen we de deuren, telkens van 9u. tot 15u., want tijdens de kerstperiode is het elk jaar een uitdaging om de bloedvoorraad op peil te houden. Zeker voor de bloedplaatjesvoorraad is het opletten geblazen, want bloedplaatjes zijn slechts vijf dagen houdbaar.”

Officiële opening

Burgemeester van Sint-Niklaas, Lieven Dehandschutter, opende het donorcentrum officieel met een speech. Ambassadeur van het donorcentrum is Sean Dhondt, zelf Sint-Niklasenaar. Hij zal in de toekomst mee zijn schouders zetten onder het donorcentrum, om donoren warm te maken om langs te komen.

Alle info over het nieuwe donorcentrum vind je op https://www.rodekruis.be/nieuws-kalender/nieuws/donorcentrum-sint-niklaas/. Op de hoogte blijven van het reilen en zeilen in het donorcentrum? Volg het donorcentrum op Facebook!