;

Rode Kruis-Vlaanderen opent nieuw donorcentrum in Roeselare

Vrijdag 4 oktober opende Rode Kruis-Vlaanderen een nieuw donorcentrum in Roeselare. Het is het twaalfde donorcentrum dat de organisatie in Vlaanderen opstart. Het centrum ligt op het einde van de Ooststraat, een bruisende winkel-wandelstraat vlakbij het station van Roeselare. Bovendien is het donorcentrum vlot bereikbaar via de fietsroute Beveren-Rumbeke.

Stijgende vraag naar plasma

De opening van het nieuwe donorcentrum kadert in de inspanning die Rode Kruis-Vlaanderen levert om aan de stijgende vraag naar plasma te voldoen. Ten eerste is bloedplasma erg belangrijk voor patiënten die een ernstige bloeding hebben gehad. Daarnaast is plasma een belangrijke basis voor medicatie die onder andere mensen met immuunziektes of stollingsstoornissen helpt genezen. De federale overheid vraagt alle bloedinstellingen dan ook om elk jaar 5% meer plasma in te zamelen, om zo op termijn zelfvoorzienend te worden en dus niet afhankelijk te zijn van het buitenland. Daarom optimaliseert Rode Kruis-Vlaanderen de bestaande donorcentra, door o.a. het aantal afnamebedden voor plasma en de openingsuren uit te breiden, en opent het nieuwe centra op locaties die vlot bereikbaar zijn én waar veel voorbijgangers passeren.

Veel vers bloed

In Roeselare is er dankzij de bijna 63.000 inwoners heel wat ‘vers bloed’ te vinden. Rode Kruis-Vlaanderen organiseert dankzij de lokale afdeling meerdere succesvolle mobiele bloedinzamelingen in de stad, waardoor de organisatie ervan overtuigd is dat heel wat donoren snel hun weg zullen vinden naar het nieuwe donorcentrum. Bovendien openen we het donorcentrum vijf keer per jaar op zaterdag , zodat ook drukbezette Roeselarenaars kunnen komen doneren. Dat kan bijvoorbeeld morgen al. Dan leggen we donoren éxtra in de watten voor Weekend van de Klant. Ook op zaterdag 21 en 28 december openen we de deuren, telkens van 9u. tot 15u.”, zegt Marjolein Van daele, woordvoerder van het Rode Kruis.

Officiële opening

Roeselaars burgemeester Kris Declercq opende het donorcentrum officieel met een speech. Ellen Desmet, die uit buurstad Wevelgem komt, gaf het goede voorbeeld met een plasmadonatie. Haar dochtertje Sofia (5) heeft PID, een primaire immuunstoornis, waarvoor ze om de drie weken een volledige dag immuunstoffen uit plasma toegediend krijgt. Vanaf vandaag kunnen ook Roeselaarse donoren helpen om patiëntjes zoals Sofia te helpen. En ook Jeremy Vandoorne, bekend als model en presentator, maar zeker ook als Xavier uit de jeugdserie Rox, kwam langs als kersvers ambassadeur van het donorcentrum. Hij zal Roeselarenaars warm maken om de arm uit de mouw te steken.

Alle info over het nieuwe donorcentrum vind je op www.rodekruis.be/donorcentrum-roeselare.  Op de hoogte blijven het reilen en zeilen in het donorcentrum? Volg het donorcentrum op Facebook!