;

Rode Kruis-Vlaanderen klaar voor Dodentocht

Mechelen 13 augustus 2015 – Vrijdag 14 augustus wordt het startschot gegeven voor de 46ste editie van de Dodentocht. Opnieuw staan meer dan 10.000 wandelaars klaar om (hopelijk) een dag en 100 km later de finish te halen. Een prachtprestatie natuurlijk, maar sommige wandelaars moeten er wat voor overhebben om de finish te bereiken. Pijnlijke voeten en blaren loeren die twee dagen constant om de hoek. Om dit leed enigszins te verzachten, staat Rode Kruis-Vlaanderen klaar om te helpen. Vorig jaar verzorgden onze vrijwilligers maarliefst 3.465 deelnemers.

Preventieve tips om blaren te vermijden

Vochtblaren ontstaan door wrijving op de voet en zijn vaak hinderlijk. Door diezelfde wrijving bestaat trouwens de kans dat ze spontaan scheuren. Tijdens de Dodentocht is de kans dan ook groot dat opgelopen blaren gaan scheuren en worden ze beter opengeprikt. Hiervoor kunnen deelnemers steeds terecht op één van onze 10 hulpposten langs het parcours. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen:

  • Trek eerst een dunne sok aan en daarboven een dikke wollen sok.
  • Zorg dat schoenen voldoende ingelopen zijn vooraleer aan de Dodentocht te beginnen.
  • Probeer schoenen en sokken droog te houden (voorzie sowieso reservesokken).
  • Er bestaan producten (spray, crèmes en pleisters) voor de voeten die soms helpen om blaren te voorkomen. Vraag hiervoor raad aan de huisarts of apotheker.

Om andere ongemakken te vermijden voorzien deelnemers warme kledij voor ’s avonds en ’s nachts, moet er voldoende (geen alcoholische dranken) gedronken worden én wordt er best op geregelde tijdstippen iets gegeten om opnieuw energie te krijgen. Ook een (zak)lamp onderweg kan handig zijn, zo zien deelnemers ’s nachts waar ze stappen en blijven schoenen en sokken droog.

Het weer: wisselvallig?

Omdat er toch wat regen is voorspeld, is het aangewezen om vooral voldoende sokken mee te nemen. Zo kan je regelmatig wisselen en blijven je voeten droog (sokken wegen ook weinig). Qua temperatuur belooft het ideaal stapweer te worden, te meer omdat het ’s nachts niet fel afkoelt.

Rode Kruis-Vlaanderen helpt helpen

Krijg je tijdens het stappen toch last van blaren? Of ervaar je andere ongemakken? Dan staan wij steeds klaar om jou te helpen: