;

Rode Kruis-Vlaanderen helpt helpen: 1100 extra opvangplaatsen asielzoekers

Mechelen 6 augustus 2015. Rode Kruis-Vlaanderen zal als trouwe partner van de overheid en erkend voor haar expertise in humanitaire zorg zo adequaat mogelijk reageren op de vraag van de federale overheid om nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers te creëren. We hebben dit in het verleden al succesvol gedaan en die kennis gebruiken we nu om binnen een redelijke termijn de gevraagde opvangplaatsen te kunnen openen.

Na overleg met Fedasil en het kabinet van staatssecretaris voor asiel en migratie Theo Francken komen volgende locaties in beeld waar het Rode Kruis een tijdelijk opvangcentrum zal opstarten: de kazerne van Houthalen-Helchteren, kazerne Westakkers in Beveren/Sint-Niklaas en de kazerne van Vilvoorde. Het opvangcentrum van Holsbeek, specifiek gericht voor de opvang van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen, opent ook opnieuw.

Terugvallen op ervaring 

Eind 2010 kreeg Rode Kruis-Vlaanderen dezelfde vraag ook al. “Gelukkig hebben we de blauwdrukken van toen nog om ons nu op te baseren”, klinkt het bij het Rode Kruis. 5 jaar geleden openden zo de kazerne van Houthalen-Helchteren als tijdelijk opvangcentrum voor 550 asielzoekers. Het opvangcentrum sloot de deuren in april 2013. En ook in Weelde-Ravels ging een extra tijdelijk opvangcentrum open.

Minimumvereisten  

Tijd is in deze cruciaal maar Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt dat de opvang aan bepaalde minimumvereisten moet voldoen. “Op dit moment onderzoeken onze mensen de locaties grondig en brengen zij in kaart wat waar nodig is en stellen we alles in het werk om binnen een korte termijn toch de vraag van de regering te kunnen beantwoorden en er mee voor te zorgen dat ons land de toenemende vluchtelingenstroom te baas blijft. 

Actuele situatie

Op dit moment zitten de 13 opvangcentra van Rode Kruis-Vlaanderen vol. Alle 1625 plaatsen zijn bezet. Het Rode Kruis maakt binnen de bestaande opvangcentra bijkomend ook nog eens 80 plaatsen vrij.

Onze manier van werken

Humane opvang bieden aan mensen op de vlucht, dat is een basisprincipe. Sinds 1989 organiseren we een deel van de opvang van asielzoekers in België, op vraag van de overheid die alle kosten draagt. Elk jaar bieden we aan ongeveer 4.500 asielzoekers een onderkomen. In onze opvangcentra garanderen we huisvesting,voeding en begeleiding voor elke bewoner. Daarnaast ondersteunen we hen bij hun asielprocedure door objectieve en correcte informatie, ook over de mogelijkheden voor een vrijwillige terugkeer, te geven. Tijdens hun tijdelijk verblijf stimuleren we hen om actief aan hun toekomst te werken.