;

Opvangcentrum voor asielzoekers in Lint gaat preventief in lockdown

Dat besliste Rode Kruis-Vlaanderen samen met het gemeentebestuur

Donderdag 23 juli 2020 — Lint, 23 juli 2020. Nadat enkele bewoners van het opvangcentrum in Lint positief testten op het coronavirus, besloten Rode Kruis-Vlaanderen en het gemeentebestuur een preventieve lockdown te organiseren. Het centrum sluit voorlopig de deuren en bewoners mogen het centrum tijdelijk niet verlaten. De situatie in het centrum wordt op dit moment grondig onderzocht, om nadien de juiste verdere stappen te kunnen nemen. 

De bewoners die een bevestigde coronabesmetting hebben, verblijven in een aparte isolatie-afdeling in het opvangcentrum. “We benadrukken dat het om een beperkt aantal bewoners gaat en we zeker niet kunnen spreken van een uitbraak in het opvangcentrum”, zegt Hilde Van Gastel, senior manager opvang asielzoekers van Rode Kruis-Vlaanderen. De nauwe contacten die bewoners afgelopen dagen binnen en buiten het centrum hadden worden onderzocht en ook andere bewoners met symptomen zullen worden getest. In afwachting van de testresultaten, blijven zij in quarantaine op hun kamer. “Voor de overgrote meerderheid van de bewoners is er niets aan de hand maar we nemen geen risico’s en vragen hen het centrum niet te verlaten”, aldus Van Gastel.

Zolang het nodig is

“Deze maatregel is preventief en uit veiligheid voor onze bewoners, medewerkers en de mensen uit de buurt. We evalueren de situatie dag per dag en rapporteren aan de bevoegde instanties. Alle bewoners worden nauwgezet opgevolgd door de centrumartsen en we benadrukken extra het belang van de hygiëne- en veiligheidsvoorschriften om verdere besmettingen te voorkomen”, besluit Van Gastel. Rode Kruis-Vlaanderen, in overleg met het gemeentebestuur Lint, laat weten dat deze lockdownmaatregel een tijdelijke maatregel is die van kracht blijft tot zo lang het nodig is.

 

In het opvangcentrum in Lint – dat in 1991 werd geopend – verblijven momenteel 136 personen.