;

Officiële opening van de Zorgbib door minister van Cultuur Sven Gatz

Mechelen – 23 juni 2015. Vandaag komt minister van Cultuur Sven Gatz de Zorgbib officieel openen. Hij laat zich rondleiden tussen de duizenden ‘grootletterboeken’, ‘Daisyboeken’ en ons zelfgemaakte filmmateriaal om mensen met dementie uit hun isolement te halen. De Zorgbib is dé plek bij uitstek waar zorg en cultuur samen komen.

De ‘moeder’ van bijna 300 Zorgbibpunten in Vlaanderen heeft een nieuwe thuis gekregen: de gelijkvloerse verdieping in het gloednieuwe Sango gebouw in Mechelen. De collectie van 200.000 boeken en ander materiaal wordt er in de beste omstandigheden beheerd en verdeeld onder de honderden zorgbibpunten in evenveel zorginstellingen en ziekenhuizen.

Zorgbib Rode Kruis-Vlaanderen verzorgt in samenwerking met de Vlaamse overheid een bibliotheekdienst op maat in ziekenhuizen en zorgvoorzieningen, zodat mensen die voor korte of langere tijd geen toegang meer hebben tot de openbare bibliotheek, toch kunnen genieten van een boek, cd, dvd of Daisy-boek (luisterboek).

De Zorgbib is een activiteit van het Rode Kruis die niet iedereen kent. Nochtans is het een activiteit die onder andere door vergrijzing, de vereenzaming van ouderen en het toenemend aantal mensen met Alzheimer almaar belangrijker wordt (in Vlaanderen hebben naar schatting 100.000 mensen deze ziekte). Zo kregen 135.103 mensen vorig jaar één van de 913 Zorgbibvrijwilligers over de vloer wat resulteerde in maar liefst 88.843 uren aan gezellige babbels.

Zorgbib zet dus sterk in op aangepaste materialen voor ouderen en dit door middel van verschillende soorten materiaal.

Grootletterboeken

Dit zijn boeken gedrukt in een groter letterformaat. Zowat alle genres zijn vertegenwoordigd, gaande van detectives en thrillers (zeer populair: Pieter Aspe, Christian De Coninck), human interest-boeken zoals ‘Een hart voor voetbal’ van Frank Raes, tot historische romans en het romantische genre (zeer populair: Maeve Binchy, Danielle Steel, Catherine Cookson). Ook humoristische titels worden vaak ontleend (bv. Van Kooten en De Bie).

Daisy-boeken

Dit zijn boeken voor mensen voor wie lezen moeilijk is of wordt. Daisy staat voor Digital Accessible Information System, de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking.

Kijkboeken

Dit zijn boeken met veel en grote foto’s en weinig tekst, allerhande thema’s. Populair zijn de boeken over koningshuizen, dieren, steden en landen, de eigen streek, natuur, koken, sport, WO I en WO II.

Materialen voor activiteitenbegeleiding en reminiscentie

Deze materialen zijn bij uitstek geschikt om te gebruiken onder begeleiding van een vrijwilliger of animator in een woonzorgcentrum.

Reminisceren is het gericht herinneringen ophalen aan het persoonlijke verleden. Oude foto’s, hits van toen en oude films en documentaires zijn hiervoor het ideale uitgangspunt. Bij het reminisceren wordt de persoonlijke, unieke levensgeschiedenis eer aangedaan. Men heeft over het algemeen de sterkste herinneringen aan de tijd waarin men tussen 15 en 30 jaar oud was. Deze herinneringen blijven vaak ook het langst intact. Daarom kan je met materialen die deze periode triggeren, mensen met dementie toch nog bereiken.

Zelfgemaakt filmmateriaal - pilootproject

Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden. Zeker wanneer je samen herinneringen wil ophalen met ouderen en personen met dementie. Daarom startte Zorgbib het pilootproject ‘Reminiscentiebeelden’. Zorgbib nam zelf enkele korte filmpjes (ongeveer 8 minuten) op over thema’s die herkenbaar zijn voor ouderen tussen pakweg 75 en 90 jaar: een dag aan zee, een dansnamiddag en een kermis.  

De filmpjes prikkelen herinneringen, geven stof tot gesprek, verbinden. Empowerment van de oudere: het vertellen van het eigen levensverhaal staat daarbij centraal. Dit doet deugd in een levensfase waarbij men vaak noodgedwongen een stuk autonomie opgeeft. Deze aanpak is volledig nieuw en zit momenteel in een testingfase. We hopen in het najaar met (positieve) resultaten naar buiten te kunnen komen.