;

Nepal 1 jaar later - Rode Kruis dringt aan op snelle heropbouw

Gorkha district Nepal. Op 25 april is het precies 1 jaar geleden dat een verwoestende aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter – Nepal trof. 8856 mensen stierven, 800.000 huizen werden verwoest en evenveel gezinnen waren van de ene op de andere dag dakloos. 8000 Nepalese Rode Kruisvrijwilligers kwamen onmiddellijk in actie om de getroffen bevolking te helpen.  

Ook vanuit de wereldwijde Rode Kruisfederatie is er snel gereageerd: 500 extra specialisten zijn ter plaatste gestuurd is en we hebben vanuit de noodstocks ook onmiddellijk materiële hulp vrijgemaakt. In deze fase zijn duizenden mensen geholpen.

Rode Kruis-Vlaanderen had nog voor de aardbeving een delegatie ter plaatse. Ook zij waren actief betrokken bij de noodhulpfase maar vooral nu komt hun expertise rond WASH (Water and Sanitation) en PASSA (Participatory Approach to Safe Shelter Awareness) goed van pas. Rode Kruis-Vlaanderen is met het geld dat de Belg massaal gestort heeft (1 miljoen euro) gestart met de studies en voorbereiding van een degelijk waterleidingnetwerk en veilige toiletten. Bovendien hebben we ook mensen opgeleid om op een veilige manier hun huizen opnieuw op te bouwen.

Trage heropbouw

Maar de eigenlijke heropbouw laat op zich wachten. Het Rode Kruis plant in totaal 11.600 nieuwe, veilige woningen maar wacht nog altijd op een bouwovereenkomst met de Nepalese overheid. Die talmt al maanden met het doorhakken van belangrijke knopen.

Ondertussen blijft het Rode Kruis de lokale bevolking wel ondersteunen o.a. met ‘cash grants’. Dat is cash geld waar mensen bijvoorbeeld zaaigoed mee kunnen kopen of extra warme kledij voor de winter.

Tweede jaar in tijdelijk onderkomen?

Heel wat families wonen al een jaar in een tijdelijk onderkomen. Rode Kruis helpt hen waar het kan maar dringt er tegelijk bij de regering op aan om snel met duidelijke bouwafspraken op de proppen te komen. We staan al maanden klaar om met de eigenlijke heropbouw te starten.

Op 10 april kondigde de regering al een reeks maatregelen aan. Maar de mededeling verandert momenteel niets voor Rode Kruis en de planning van 11.600 huizen die heropgebouwd worden. De overheid wil namelijk dat hulporganisaties het geld dat bestemd is voor de heropbouw aan hen doorstorten – op die manier verliest Rode Kruis alle controle op de selectie van de begunstigden en de verdeling van de fondsen. Frustrerend voor het Rode Kruis maar nog meer voor de getroffen bevolking.