;

Mooiste kerstgeschenk? Bloed geven!!

Mechelen, 26 december 2015 - Tweede kerstdag. Voor de meeste mensen tijd om uit te blazen, het huis op te ruimen of nog een bezoekje te brengen aan familie. Niet voor bijna 1000 trouwe donoren: hun kerstkalkoen is nog niet verteerd of ze komen 26 december al bloed of bloedplaatjes geven in een van de 11 donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen. Heel het eindejaar heeft het Rode Kruis nog extra donoren nodig om de bloedvoorraad op peil te houden.

Het mooiste cadeau

Het einde van 2015 is in zicht: een periode van geschenklijstjes, feestmenu's en kerstmarkten. Jammer genoeg zijn er ook mensen die de feestdagen doorbrengen in het ziekenhuis en bloed nodig hebben. Na een ongeval, operatie of bevalling bijvoorbeeld. Het Rode Kruis doet daarom een warme oproep: “Geef dit eindejaar het mooiste cadeau dat je kan geven. Kom bloed geven én overtuig ook je vrienden, familie en collega’s om langs te komen.”

Op zoek naar de warme 2016

Al sinds september staat er in alle donorcentra een kerstboom en is het Rode Kruis samen met Kobe Ilsen op zoek naar 2016 ‘warme’ donoren die dit eindejaar bloed komen geven.  Vandaag, op tweede kerstdag, zijn alle bedjes in de donorcentra bezet.  Vooral tijdens de kerstvakantie en de eerste week van januari heeft het Rode Kruis nog extra donoren nodig. Ook op zaterdag 2 januari, van 9 tot 14u, zijn de donorcentra uitzonderlijk open. Die dag is het Rode Kruis vooral op zoek naar mensen die al eerder bloed gaven.

“Het eindejaar is elk jaar een moeilijke periode om de bloedvoorraad op peil te houden. Maar dit jaar is dat een extra uitdaging: Kerstmis en Nieuwjaar vallen vlak voor een weekend. Op Kerstavond, Kerstdag, Oudjaar en Nieuwjaar kunnen we geen bloed inzamelen. Die lange weekends moeten we dus overbruggen.” Zeker voor bloedplaatjes – die ook uit een bloedgift gehaald worden – is het een uitdaging om genoeg in voorraad te hebben. Bloedplaatjes kunnen maar 5 dagen bewaard worden.

Geef nog eens dit eindejaar!

Ontdek wanneer je dit eindejaar bloed kan geven op www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed/waar-bloed-geven. Je vindt er een overzicht van alle mobiele bloedinzamelingen en de openingsuren en adressen van de 11 donorcentra.

Voor de 11 donorcentra kan je een afspraak maken voor je gift. Gekende donoren die 2 januari willen langskomen, vragen we om zeker een bedje te boeken via www.rodekruis.be/warme2016.

Op voorhand checken of je in aanmerking komt om bloed te geven? Dat kan via de donorzelftest op www.rodekruis.be/donorzelftest.