;

Mooiste geschenk? Bloed geven op tweede kerstdag

 

Mechelen, 22 december 2015 -  Op tweede kerstdag – het moment waarop de meeste mensen nog aan het bekomen zijn van het kerstmenu – komen 955 trouwe donoren bloed of bloedplaatjes geven in een van de 11 donorcentra van Rode Kruis-Vlaanderen. Alle afnamebedjes voor zaterdag zijn volgeboekt.

Volledig vol = mooiste kerstgeschenk

Zaterdag 26 december zijn de 11 donorcentra over heel Vlaanderen open voor een extra inzameling op zaterdag. 890 donoren komen bloed geven, 65 mensen komen langs voor een bloedplaatjesgift. Daarmee zijn alle afnamebedjes op tweede kerstdag volgeboekt. “We zijn die donoren enorm dankbaar. Ze geven het mooiste kerstcadeau dat ze kunnen geven. Op tweede kerstdag maken we het extra gezellig in de donorcentra. Zo blijven onze donoren in kerststemming wanneer ze tussen het feesten door langskomen”, vertelt woordvoerster An Luyten.

Moeilijke periode + feestdagen voor weekend

Omdat Kerstmis en Nieuwjaar dit jaar op een vrijdag vallen, is die extra inzameling op zaterdag nodig om de lange weekends te overbruggen en de bloedvoorraad dit eindejaar op peil te houden. Zeker voor bloedplaatjes is dat een uitdaging: die kunnen we maar 5 dagen bewaren. (we kunnen op kerstavond geen afnames doen omdat donoren dan kerst vieren. Hetzelfde geldt voor kerstdag.)

U bent op zaterdag 26 december tussen 9 en 14u welkom in onze donorcentra. Donoren interviewen en in beeld brengen kan op voorwaarde dat zij zelf toestemming geven. Het afnamepersoneel zal geen interviews geven. Het belooft een drukke dag te worden in de donorcentra, gelieve daar ook een beetje rekening mee te houden. Wil u toch wat meer uitleg dan kan u naargelang uw geografische voorkeur een afspraak maken met de drie onderstaande personen.

  • Donorcentra Oost- en West-Vlaanderen (Aalst, Brugge, Gent, Kortrijk)
    An Luyten: An.luyten@rodekruis.be – 0475 77 58 24
  • Donorcentra Limburg en Antwerpen (Edegem, Geel, Turnhout, Genk, Mechelen)
    Ine Tassignon: Ine.tassignon@rodekruis.be – 0496 85 65 45
  • Donorcentra Vlaams-Brabant (Leuven, Jette)
    Nele de Vos:  Nele.devos@rodekruis.be – 0478 88 41 48

Wij geven u ook graag mee, dat we op zaterdag 2 januari ook alle donorcentra openen. Voor die dag zijn er nog plaatsen vrij voor donoren die al eens gegeven hebben (enkel uit die bloedgiften kunnen we de levensnoodzakelijke plaatjes filteren die we die dagen extra hard nodig hebben).

Nieuwe en bestaande donoren blijven ook tijdens de eindejaarsperiode bijzonder welkom omdat we weten dat het aantal mensen dat komt geven dan vermindert maar de vraag blijft dan wel constant. 

Meer informatie over de donorcentra: http://www.rodekruis.be/wat-kan-jij-doen/geef-bloed/vaste-afnameplaatsen/  

Start het nieuwe jaar met het beste voornemen: help helpen – en geef bloed.