;

Jong geleerd is oud gedaan: Rode Kruis-Vlaanderen leert kleuters eerste hulp verlenen

Maandag 18 februari 2019 — Rode Kruis-Vlaanderen lanceert een lespakket ‘eerste hulp voor kleuters’ en richt zich daarmee voor de eerste keer tot kinderen vanaf 4 jaar. Bij het lespakket horen zes kijk- en voorleesboekjes over specifieke thema’s uit de eerstehulpverlening. Kleuteronderwijzers kunnen met de boekjes aan de slag zodat de kinderen leren wat te doen bij een brandwonde, bloedneus of huidwonde. 

Lespakket voor kleuters én juffen/meesters

Het lespakket bevat een handleiding die uitlegt hoe leerkrachten met het eerstehulpthema aan de slag kunnen in de klas. Tijdens de train-the-trainer opleidingen die Rode Kruis-vlaanderen vanaf maart 2019 aanbiedt, maken leerkrachten kennis met de verschillende didactische mogelijkheden die het lespakket inhoudt. Tegelijkertijd krijgen ze zelf ook nog een opfrissing van een aantal eerstehulpvaardigheden.

Het lespakket bestaat uit zes thema’s: eerstehulpmateriaal, je eigen veiligheid, huidwonden, brandwonden, bloedneuzen en vergiftiging. Elk boekje draait rond één thema. De centrale figuur in het lespakket is beer Brecht, een hulpverlener die de kleuters de kneepjes van het vak leert. Bij elk verhaal horen Kamishibaiprenten. Kamishibai is een Japanse vertelvorm die voorlezen en theater combineert en momenteel een populaire leermethode in het kleuteronderwijs is.

Jong geleerd is oud gedaan

Uit onderzoek van het Centre for Evidence-Based Practice (CEBaP), het onderzoekscentrum van Rode Kruis-Vlaanderen, blijkt dat we de vaardigheden van onze kleuters niet mogen onderschatten. CEBaP formuleerde een leerlijn eerste hulp, die aangeeft welke materie op welke leeftijd aangeleerd kan worden. Zo kan een kind van 5 jaar al leren wat te doen bij een bloedneus of hoe een slachtoffer met een brandwonde geholpen moet worden. Met de vaardigheden die het lespakket behandelt, wordt in de eerste plaats een helpende attitude aangeleerd. Want als de statistieken ons leren dat minder dan 20% van de volwassen omstaanders eerste hulp biedt bij een hartstilstand buiten het hospitaal, dan is het belangrijk om te investeren in zelfredzaamheid. Hoe vroeger kinderen eerste hulp kunnen leren, hoe lager de drempel wordt om ook (op latere leeftijd) daadwerkelijk hulp te bieden.

Minister Crevits geeft kleutertjes allereerste eerstehulplesje

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits demonstreerde het gebruik van één van de boekjes aan 24 kleuters uit het Heilig-Hartinstituut in Heverlee. “Elke jongere die het secundair onderwijs verlaat, moet in staat zijn om levens te redden en om te kunnen reanimeren. Hoe vroeger kinderen eerste hulp aanleren, hoe lager de drempel wordt om daadwerkelijk hulp te bieden of hulp in te roepen. Jong geleerd is oud gedaan. Daarom is het goed dat Rode Kruis-Vlaanderen aangepast lesmateriaal heeft ontwikkeld waar kleuterleiders aan de slag kunnen”, zegt Hilde Crevits.