;

“Iedereen bedankt”: Rode Kruis-Vlaanderen pakt uit met aangrijpende eindejaarscampagne

Donderdag 8 december 2016 — Rode Kruis-Vlaanderen stelde vandaag haar eindejaarscampagne voor. Met “Iedereen bedankt” wil de organisatie alle mensen bedanken die het afgelopen jaar het Rode Kruis gesteund hebben door bloed te doneren, geld te geven, als vrijwilliger te helpen of een cursus eerste hulp te volgen. In een aangrijpend filmpje brengt de organisatie vijf slachtoffers van de aanslagen van 22 maart in contact met vijf nietsvermoedende mensen, die het Rode Kruis steunen. De Belgische band Dez Mona zorgt voor de muzikale ondersteuning van de film en zong speciaal voor Rode Kruis-Vlaanderen een eigen, beklijvende versie van John Lennon’s legendarische Imagine in.

Het Rode Kruis is één van de enige organisaties in de wereld die in zeer korte tijd een hulpactie kan opzetten tijdens rampen. Zo ook op de dag van de aanslagen in Brussel. Op 22 en 23 maart werden meer dan 400 Rode Kruisvrijwilligers en -medewerkers ingezet op de luchthaven van Zaventem. Een veertigtal experts in psychosociale ondersteuning was aanwezig op drie locaties (Zaventem, hulppost Maalbeek en het internationaal perscentrum), en er werden zo’n dertig ambulances ingezet. Maar het Rode Kruis hielp ook op andere vlakken: zo zorgden zij voor de begeleiding van families van slachtoffers, ondersteunden zij het callcenter van het crisiscentrum en richtten zij een noodmortuarium op. Daarnaast stond het Rode Kruis ook in voor de opvang van meer dan 1000 transitreizigers in tijdelijke opvangcentra.

Social movie grijpt je bij de keel

Zonder giften kan het Rode Kruis niet blijven helpen in de toekomst. Om dit in de verf te zetten, bracht Rode Kruis-Vlaanderen vijf slachtoffers van de aanslagen van 22 maart in contact met nietsvermoedende mensen, die het Rode Kruis steunen. Samen met een cameraploeg verrasten de slachtoffers de schenkers om hen te bedanken, en te getuigen hoe hun financiële steun ervoor zorgde dat zij geholpen konden worden. Zo is er het verhaal van Andreas. De 20-jarige student raakte in Zaventem zwaargewond aan zijn been toen hij iemand wilde helpen nadat de eerste bom was afgegaan. Hij werd toen echter geraakt door de tweede bom. Het been van Andreas kon na een operatie gered worden dankzij de eerste hulp die ter plekke werd toegediend. In de film gaat Andreas met de cameraploeg op bezoek bij Jente, een studente aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen, om haar te bedanken voor haar gift. Er is ook het verhaal van Danielle, die al 22 jaar bij Aviapartner in Zaventem werkt. Op die bewuste 22 maart was haar shift net begonnen. Daniëlle heeft moeten rennen voor haar leven, en heeft nog blijvend gehoorverlies. Ze kon met een ziekenwagen overgebracht worden voor verzorging.

Imagine door Dez Mona – Warmste Week 2017

Om de film extra kracht bij te zetten, nam de Belgische band Dez Mona speciaal voor Rode Kruis-Vlaanderen een eigen versie van John Lennon’s legendarische Imagine op. Imagine werd na de aanslagen ontzettend veel gecoverd en gedeeld op social media, en werd een symbool van solidariteit. Dez Mona brengt een zeer ingetogen versie van het nummer dat na 45 jaar nog brandend actueel is. Dez Mona gaat zelfs nog een stapje verder: ze verkopen het nummer via iTunes en Google Play. Alle opbrengsten gaan integraal naar Rode Kruis-Vlaanderen. Met deze actie voor de Warmste Week dragen zij hun steentje bij.

Ook verschillende bedrijven steunen het Rode Kruis. Zo is er AG Insurance die een mooi bedrag schonk aan de organisatie zodat ze ook in 2017 kunnen klaarstaan.

Wil je het Rode Kruis zelf ook steunen? Doe een gift op het rekeningnummer BE28 0960 0000 9620 of surf naar www.rodekruis.be. Vanaf volgende week is Imagine van Dez Mona te koop op iTunes en Google Play!