;

Hulp aan vluchtelingen op Lesbos moet er NU komen

Rode Kruis-Vlaanderen benadrukt acute nood aan essentiële gebruikgoederen zoals tandenborstels en zeep

Mechelen, 11 september 2011. Sinds eerder deze week een felle brand woedde in het vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos, hebben meer dan 13.000 mensen dringend nood aan drinkwater en eten, maar ook aan dagdagelijkse dingen zoals tandenborstels en zeep. Alle bewoners, waaronder 4.000 kinderen, zijn het dak boven hun hoofd kwijt en bevinden zich in een erbarmelijke situatie. Het is dan ook van groot belang dat er snel een nieuw onderkomen gevonden wordt voor al deze mensen. Op het moment dat de eerste brand uitbrak was het kamp in lockdown omdat er meer dan 30 positieve coronabesmettingen vastgesteld waren.

“Het is van ontzettend groot belang dat er heel snel een oplossing gevonden wordt voor de mensen in Moria en dat zij allemaal – liefst zo snel mogelijk – een veilig onderkomen krijgen. Maar het is evenzeer cruciaal dat de bewoners van het kamp in tussentijd, tot die oplossing gevonden wordt, toegang krijgen tot een aantal zeer belangrijke basisgoederen en diensten”, zegt Tiene Lievens, verantwoordelijke Internationale Samenwerking van Rode Kruis-Vlaanderen. “In het kamp wonen niet alleen jonge, vitale mensen maar ook mensen die erg kwetsbaar zijn en dus medische hulp nodig hebben. Een team van Rode Kruisverplegers is onderweg om hen de eerste hulp toe te dienen”.  De signalen die Rode Kruis-Vlaanderen ontvangt via hun Griekse Rode Kruiscollega’s over de situatie ter plaatse zijn schrijnend. Mensen hebben door de brand al hun huisraad verloren en hebben dus nood aan de meest essentiële, dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals bijvoorbeeld tandenborstels en zeep. “Een tandenborstel lijkt in de eerste plaats misschien banaal, maar is essentieel om je waardig te kunnen blijven voelen als mens”, zegt Tiene Lievens. De toegang tot water en zeep in het kamp was ook vóór de brand al heel moeilijk, wat de vluchtelingen extra kwetsbaar maakt tijdens de huidige coronapandemie.

Financiële hulp voor essentiële gebruiksgoederen

“De enige manier waarop we onze collega’s van het Griekse Rode Kruis kunnen helpen is door hen financiële hulp te bieden”, vertelt Lievens. “Hier hulpgoederen aankopen om ze vervolgens op te sturen naar daar is zeer duur en niet efficiënt. De goederen zouden dagenlang onderweg zijn, voor ze de mensen in het kamp – die ze vandaag zo hard nodig hebben – bereiken”.

Vlamingen die willen helpen kunnen steeds hun steentje bijdragen via www.rodekruis.be/griekenland. Zo helpen ze de vluchtelingen in Moria aan dagdagelijkse gebruiksgoederen en krijgen zij toegang tot voldoende eten en drinken, kunnen ze zich wassen en hebben ze onderdak tot er voor hen een betere oplossing gevonden wordt.

In het vluchtelingenkamp van Moria op het Griekse eiland Lesbos verbleven op het moment dat de eerste brand uitbrak 4 keer zoveel mensen als er plaatsen voorzien zijn. Het kamp telt 13.000 bewoners waarvan 4.000 kinderen.