;

Het internationale Rode Kruis vraagt vier miljoen euro voor noodhulp

Voorlopig heeft de internationale Rode Kruis Federatie berekend dat ongeveer 7.000 huishoudens die getroffen werden door typhoon Pam in Vanuatu – dringend hulp nodig hebben.  Het gaat dan vooral om gezinnen die door de kracht van de tropische storm hun huis zijn kwijt geraakt. Zij hebben dringend nood aan een (tijdelijk) dak boven hun hoofd maar ook aan zuiver drinkwater en voedsel.

Het Rode Kruis verdeelt ook hygiënekits,  eerste hulpkits en shelterkits.  In die laatste zit bijvoorbeeld een dekzeil, gereedschap, nagels, touw enz… Maar jerrycans om zuiver drinkwater te kunnen vervoeren zijn bijvoorbeeld ook nodig.

Ondertussen zijn extra gespecialiseerde teams van het Rode Kruis onderweg naar het rampgebied om de situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Het gaat om de FACT teams – wat staat voor Field Assesment Coordination Team. Ze staan voor een moeilijke opdracht omdat Vanuatu alleen al bestaat uit meer dan 80 eilanden die op relatief grote afstand van mekaar liggen. Bovendien is het weer er momenteel nog steeds stormachtig en noodhulp kan voorlopig enkel via de lucht worden aangevoerd (met helikopters en kleine vliegtuigjes) – dat is momenteel behalve een hachelijke onderneming ook bijzonder duur. Het geld dat via het Rode Kruis wordt ingezameld gaat dus ook naar het transport van die noodhulpgoederen.

Wie wil helpen kan dat via de gloednieuwe website www.rodekruis.be