;

Help de slachtoffers van het geweld in Jemen - steun het Rode Kruis op BE53 0000-0000-5353

 

Mechelen 8 april 2015. Er dreigt een catastrofe voor de burgers in het zuiden van Jemen. De bevolking daar is door het aanhoudende conflict tussen het regeringsleger en sjiitische Houthi-strijders afgesneden van zowat alles: drinkbaar water, voedsel en medische hulp. Het Rode Kruis heeft op dit ogenblik twee vliegtuigen klaarstaan om de ergste nood op te vangen.

2 vliegtuigen staan klaar

Vandaag vertrekt een eerste Rode Kruisvliegtuig met vooral medisch materiaal om typische oorlogswonden te verzorgen. Deze vlucht vertrekt vanuit Aman in Jordanië naar Sanaa in Jemen, waar het vandaag zal toekomen. Het gaat in totaal over 16,4 ton materiaal, waar in totaal 1500 gewonden mee kunnen verzorgd worden. Het tweede vliegtuig staat nog aan de grond in Genève en bevat hulpgoederen zoals tenten en generatoren (32 ton). Dit vliegtuig zal vandaag opstijgen en morgen aankomen in Sanaa, Jemen.

Gisteren is er al een vliegtuig van het Rode Kruis geland in Sanaa met hulpverleners aan boord. In de haven van Djibouti ligt een boot klaar om chirurgen van het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen over te zetten naar de havenstad Aden in Jemen. Op dit ogenblik is er nog geen toestemming om aan te meren in Aden, een stad waar op dit ogenblik hevig gevochten wordt.

De Rode Kruishulpverlening is al in volle gang.  Dat kan omdat het Rode Kruis in zowat alle landen sowiso al aanwezig is nog voor er conflicten losbarsten of rampen gebeuren – dat maakt van het Rode Kruis dé noodhulporganisatie bij uitstek. Op dit ogenblik zijn er zo’n 300 medewerkers van het Internationale Rode Kruis (ICRC) en honderden vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan die eerste hulp verlenen aan gewonden. Ze ondersteunen de ziekenhuizen, helpen de kapotgeschoten waterleidingen te herstellen en delen andere hulpgoederen uit. En dit kan allemaal snel en correct verlopen omdat onze mensen er al zijn en expertise hebben in logistiek. Ze kennen het terrein, ze kennen de mensen en bijgevolg kennen ze de noden.

Helpen = Rode Kruis steunen

Daarom, als u wil helpen – help het Rode Kruis dan. Want hulp in Jemen is meer dan nodig.

Storten kan op rekeningnummer

BE 53-0000-0000-5353 met vermelding ‘Jemen’

Staakt het vuren

Er wordt in Jemen nog altijd hevig gevochten tussen het regeringsleger en sjiitische Houthi-strijders. Het Rode Kruis heeft aan alle strijdende partijen de bezorgdheid geuit over het grote aantal burgerslachtoffers. Om die van het nodige drinkwater, voedsel en medicijnen te voorzien, eist het Rode Kruis een staakt-het-vuren van minstens 24 uur en de vrije doorgang tot de stad Aden en omgeving. Enkel op die manier kan de veiligheid van de hulpverleners gegarandeerd worden. Vorige week nog zijn in Aden drie Rode Kruismedewerkers omgekomen tijdens het uitvoeren van een taak die niet alleen bewonderenswaardig is maar vooral getuigt van mensenliefde: hulp verlenen – en dat in tijden van oorlog.