;

Bloedvoorraad Rode Kruis zwaar onder druk na opstart ziekenhuizen

Vooral negatieve bloedgroepen krijgen het zwaar te verduren

Mechelen, 19 mei 2020. De bloedvoorraad van Rode Kruis-Vlaanderen staat zwaar onderdruk nu de ziekenhuizen weer op volle toeren draaien en opnieuw meer bloedproducten nodig hebben. Vooral de negatieve bloedgroepen krijgen het zwaar te verduren en de voorraad slinkt snel. De organisatie roept Vlamingen daarom vandaag op om bloed te komen geven. Ook donoren met een positieve bloedgroep zijn meer dan welkom. Opgelet: wie komt geven is verplicht op voorhand een afspraak te maken.

Ziekenhuizen op volle toeren

Toen de coronacrisis op zijn hoogtepunt was en in de aanloop daar naartoe werden in ziekenhuizen alle niet-dringende en niet-levensbedreigende ingrepen uitgesteld. Dat maakte dat er toen veel minder bloed nodig was in ziekenhuizen en het Rode Kruis wekenlang tegen een meer dan comfortabele bloedvoorraad aankeek. Tijdens de eerste twee weken van de crisis (tweede helft van maart) werden 50% minder bloedproducten gevraagd door ziekenhuizen dan vandaag het geval is. Sinds 4 mei draaien de ziekenhuizen echter weer op volle toeren, en zoals verwacht is ook de vraag naar bloedproducten enorm gestegen. “We leveren op dit moment meer bloedproducten per dag aan ziekenhuizen dan dat het geval was vóór de coronacrisis. De reden daarvoor is dat ziekenhuizen alle uitgestelde behandelingen aan het inhalen zijn en dus meer bloed nodig hebben. Dit alles maakt dat een dringende oproep nodig is”, vertelt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen.

Negatieve bloedgroepen extra onder druk

Wanneer de bloedvoorraad onder druk staat, zijn het bijna altijd de negatieve bloedgroepen waarvan er eerst een tekort dreigt. De reden daarvoor is eenvoudig: er zijn veel minder mensen met een negatieve bloedgroep (15%) dan mensen met een positieve bloedgroep (85%) én bloed met een negatieve resusfactor mag bij veel meer mensen toegediend worden. “De situatie is nu niet anders”, zegt Ine Tassignon, van het Rode Kruis. “De voorraad van de bloedgroepen O neg en AB neg is kritiek, die van A neg en B neg is zeer laag”.

Doneren kan enkel op afspraak

“Vroeger was het niet nodig om een afspraak te maken voor je bloed kwam geven, maar sinds de aanwezigheid van het coronavirus in ons land en de voorzorgsmaatregelen die dit met zich meebrengt is dit een extra maatregel die van kracht is”, zegt Ine Tassignon. Op die manier blijft het aantal aanwezigen op een mobiele bloedinzameling en in de donorcentra onder controle en kan de organisatie er ten allen tijde voor zorgen dat de social distancing tussen donoren en medewerkers gerespecteerd kan worden. Donoren zijn ook verplicht een mondmasker te dragen en worden gevraagd een eigen masker mee te brengen. Een afspraak maken is verplicht en doe je via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00. Op vrijdag 22 mei zijn de donorcentra ook langer open dan normaal. Je kan er tot 17u terecht om bloed te geven.