Bloedvoorraad onder druk door griep en covid

Donderdag 14 april 2022 — Rode Kruis-Vlaanderen ziet een stevige terugval in het aantal bloeddonaties. De oorzaak blijkt dat veel donoren hun afspraak annuleren: er zijn sinds begin 2022 zo’n 15 procent meer annulaties dan in dezelfde periode vorig jaar. Vier op de vijf van die afzeggende donoren geeft aan ziek te zijn, waarbij het meestal om griep of corona gaat. Om de lage bloedvoorraad terug op peil te krijgen, gaat Rode Kruis-Vlaanderen dringend op zoek naar meer donoren. Zeker bij de negatieve bloedgroepen staan de reserves op een erg laag peil. Rode Kruis-Vlaanderen lanceert daarom een oproep om een afspraak te maken om bloed te geven.

“We moeten nu ingrijpen om die dalende trend zo snel mogelijk om te keren. Want ook de algemene instroom van donoren lag in maart 11 procent lager dan in februari. Dat komt dus nog eens bovenop het grote aantal annulaties door ziekte. Daarom gaan we meteen op zoek naar meer donoren." Joachim Deman, woordvoerder Rode Kruis-Vlaanderen. Wie besmet is geweest met griep of corona, mag terug bloed geven na twee weken zonder sympto-men. Alle vragen en antwoorden hieromtrent vind je op rodekruis.be. “Maak dus – nadat je genezen bent – ook zeker terug een afspraak, zodat van uitstel geen afstel komt”, klinkt het bij het Rode Kruis-Vlaanderen.

Bloed geven kan vier keer per jaar en telkens met minstens 2 maanden tussen. Bestaande donoren én nieuwe donoren kunnen op diverse plaatsen – in één van de 13 donorcentra of tijdens één van de talrijke lokale bloedinzamelingen – bloed geven. De procedure is zeer eenvoudig: ga naar rodekruis.be, klik op ‘Geef bloed of plasma’, check de locaties en tijdstippen die jou best uitkomen en maak een afspraak. Of maak telefonisch een afspraak via het gratis nummer 0800 777 00.